Вчені розкрили ще одну таємницю острова Пасхи

11 Жовтня 2018 22:46

Вчені розкрили ще одну таємницю стародавніх жителів острова Пасхи. Вони з’ясували, як їм вдавалося вижити на клаптику суші, майже повністю позбавленому прісної води.

Про це повідомляє newformat.info.

Як пише mir24.tv, цивілізація острова Пасхи – одна з головних загадок історії. Ніхто не знає, коли і звідки прибули перші поселенці, як вони влаштували своє життя і чому безслідно зникли.

Аборигени залишили після себе тільки «алеї» величезних кам’яних бовванів. Лише недавно фахівцям вдалося зрозуміти, як острів’яни пересували багатотонні брили від гірських родовищ до місця установки.

Читайте також: Вчені виявили артефакти, які значно випередили свій час, – фото

Американські дослідники знайшли відповідь на ще одне питання – звідки у місцевих бралася чиста вода, повідомляє сайт Бінгемтонского університету.

Природних джерел на острові майже немає, а дощова волога швидко вбиралася в пористий вулканічний грунт.

Очевидно, в аборигенів залишався єдиний вихід – черпати воду з океану. Група археологів і антропологів зібрала проби в прибережних районах і з’ясувала – її дійсно можна було пити.

Рівень солі знижувався завдяки грунтовим водам, які стікали з гір і перемішувалися з океанськими хвилями. У певний час, коли спостерігалися низькі припливи, аборигени могли поповнювати свої запаси питної води прямо біля берега. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/10/11/vcheni_rozkryly_shche_odnu_taiemnytsyu_ostrova_pashy_1424431

Джерело: zik.ua