13 жовтня  –  95 років від дня народження українського історика та етнографа Михайла Сікорського

13 Жовтня 2018 00:10

Михайло Іванович Сікорський, справжній подвижник української музейної справи, народився 1923р. в Чигирині– гетьманській столиці, місті славної й трагічної історії.

Родину Сікорських спіткала гірка доля. Батько, Іван Іванович,  помер, коли Михайликові було тільки 7 років. Через три роки, під час Голодомору, померла і мама, Марфа Мусіївна. Михайло з братами Іваном та Олександром і сестричкою Марійкою  опинилися в дитячому будинку.

Закінчивши чигиринську восьмирічку, Михайло Сікорський навчався у Запорізькому авіаційному технікумі (закінчив 1943р. в Омську, куди заклад був евакуйований).  Залишився в технікумі інструктором.

Пр війні  вступив на історичний факультет Київського державного університету імені Т. Шевченка. Разом з дипломом отримав пропозицію – продовжити навчання в аспірантурі. Відмовився, дістав скерування — директором Переяслав-Хмельницького історичного музею. Музей став першим і єдиним місцем його роботи, справою цілого життя.

У березні 1979р. музей було перетворено  на Державний історико-культурний заповідник, директором призначили Сікорського.

1999р. з ініціативи й неабиякими зусиллям свого директора заповідник  дістав новий статус: Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Михайла  Сікорського запросили на посаду  генерального директора заповідника (від січня 2008-го – почесний гендиректор). Завдяки невтомній праці М.І.Сікорського заповідник  об’єднав 24 тематичні музеї, 370 нерухомих пам’яток народної архітектури, понад 200 тисяч експонатів.

Михайло Іванович діяльно любив рідний край, його історію, культуру —  не лише милуючись, а й відроджуючи, плекаючи. Долучився до порятунку і збереження багатьох  пам’яток на Київщині, серед яких – батьківська хата А.Малишка в Обухові, будинки І.Козловського у Мар’янівці  Васильківського району та Марка Вовчка — у Хохітві Богуславського, садиба Кирила Стеценка у Веприку (Фастівський район).

М.І. Сікорський – автор численних публікацій з історії, археології, краєзнавства,  130 наукових праць, 12 книг і монографій, переважна більшістья яких присвячена історії  та культурі Переяславської землі.

Герой України, лауреат Шевченківської премії, нагороджений багатьма орденами та медалями.

М.І.Сікорський помер 27 вересня 2011р. у Переяславі-Хмельницькому. Похований на Заальтицькому цвинтарі.

Ім’ям Михайла Сікорського названо одну з вулиць міста.

Підготувала Олена Бондаренко,

 Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»