Надання Томосу УПЦ стало справжнім фурором не лише для України, а й для духівництва по всьому світу, а також справжнім ударом “під дих” для сусідньої країни-окупанта.

Томос в Україні

Томос в Україні

Днями керівництво Грецької церкви зважилось на воїстину революційне і промовисте для усього світу рішення.

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на “ЛентаUA.net”.

Автокефалія, дарована 11 жовтня Вселенської патріархією Україні, сильно підкосила РПЦ. Греція, яка пережила недавно “атаку” спецслужб РФ, раптово посмілішала і ввела жорсткі санкції.

“Грецька церква накладе заборону на відвідування Афона для кліриків і мирян РПЦ”, – пиредають ЗМІ із посиланням на джерело у Греції.

Важливо відзначити, що Греція і РФ “посварилися” ще в липні нинішнього року, коли російські спецслужби “застукали” на спробі підкупити вище духовенство Афона.

Греки навіть вислали кілька дипломатів-розвідників РФ, Москва ввела “дзеркальні заходи”. На цьому ситуація “зависла”, але рішення Варфоломія щодо України значно підкосило позиції Москви. Останнє рішення Афона вельми красномовне і абсолютно однозначно свідчить, що від потужності і впливу РПЦ вже практично нічого не залишилося.

Патріарх РПЦ Кирило

Патріарх РПЦ Кирило

Володимир Путін і Патріарх Кирило

Володимир Путін і Патріарх Кирило

Про це пише оглядач Катерина Щоткіна на порталі ZN.UA. Автор заявляє, що це нам така кара – нам і Константинополю, який “віроломно вторгся”.

“Саме Константинополь (ну і ми частково) вже призначено “відповідальним” за кров, яка “проллється”. І частково через ці загрози (і розуміння їх серйозності) у підсумковому документі Синоду є рядки із закликом до всих залучених сторін утриматися від насильства і замаху на храми та майно”, – заявила оглядач.

синод РПЦ

синод РПЦ

Томос в Україні

Томос в Україні

Офіційна Москва з піною на губах коментує це рішення, оскільки зацікавлена у подальшому збереженні контролю над Україною.

Також Знай.ua писав про те, що у п’ятницю, 12 жовтня Синод Російської православної церкви прийняв шокуюче рішення: російська православна церква де-факто розірвала єдність з Константинопольським патріархатом.