Як відбуватимуться вибіркові перевірки домогосподарств-субсидіантів – аналіз експертів

18 Жовтня 2018 21:45

Управління соцполітики на місцях формує базу даних субсидіантів. Вони на місцях все перевіряють. Можуть звірити інформацію про субсидіанта із податковою. По майнових переходах можуть звіритись з нотаріусом. А можуть прийти і до вашого будинку.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK розповів політолог Володимир Цибулько.

Нагадаємо, ще 1 травня цього року в Україні вступили в силу нові правила нарахування субсидій. Уряд посилив вимоги до надання субсидій. Так, наприклад, тепер якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, субсидію не призначатимуть. Також субсидії не буде, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

Політолог Володимир Цибулько відповів на питання ведучого, як будуть проходити перевірки домогосподарств на правдивість поданої інформації для отримання субсидії:

«Управління соціальної політики формує вже на місцях базу даних субсидіантів. Вони на місцях все перевіряють. Можуть звірити інформацію про субсидіанта з податковою. По майнових переходах можуть звіритись із нотаріусом. А можуть прийти і до вашого будинку», –  зазначив Володимир Цибулько.

Експерт пояснює, що такі перевірки потрібні, бо задля отримання субсидії люди займаються шахрайством.

«Є багато історій, коли люди розлучаються, розселяються по окремих квартирах, щоб отримати на них окремі субсидії. Але насправді вони жили з одного сімейного бюджету. Подібних історій є чимало. На місцях це прекрасно знають. Працівники соцслужб чітко знають, який у кого потенціал. Тим більше, що найбільші споживачі субсидій живуть у селах і селищах», – підкреслив Цибулько.

Однак на думку економіста Всеволода Степанюка, соцслужби не мають права зайти з перевіркою у квартиру чи будинок будь-якої людини.

«На якій підставі люди зможуть прийти в чужу квартиру? Вони не є працівниками правоохоронних органів. Статтю Конституції про недоторканість житла ніхто не відміняв. Тобто виграти суд, якщо відмовляють у субсидії і будуть вимагати повернення, у держави немає шансів ніяких», – заявив Всеволод Степанюк.

Володимир Цибулько вважає, що до пенсіонера, який усе життя отримував допомогу, з перевіркою справді не прийдуть, однак до людей, які задля отримання субсидії використовують відверто шахрайські схеми, обов’язково прийдуть.

«На місцях добре видно, хто спеціально розлучився, і хто у той же час їздить на джипах», – підкреслив політолог Цибулько. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/10/18/yak_vidbuvatymutsya_vybirkovi_perevirky_domogospodarstvsubsydiantiv__analiz_1429561

Джерело: zik.ua