У зв’язку з тим, що борг за зарплати в Україні зріс на 6,5%, Міністерство соціальної політики хоче дозволити не працювати в разі невиплати зарплати компанією.

Цю інформацію повідомляє Радіо НВ.

У відомстві вже підготували законопроект, згідно з яким, якщо роботодавець порушує терміни видачі зарплати, він зобов’язаний сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки Нацбанку за кожен день затримки. Зараз вона становить 18%.

Також працівникові повинні виплатити відшкодування в розмірі трьох середньомісячних зарплат.

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що якщо роботодавець не розраховується з працівником, то працівник ніби надає йому кредит на суму невиплаченої зарплати. І на роботодавця нараховується процентна ставка Нацбанку пеня за прострочений платіж. Втім сам механізм, як це буде враховуватися, на сьогодні не розроблено.

На думку юриста Лаврентія Царука, затримки з виплати зарплати отримали велике поширення, і це вже вважається нормою.

“Мене турбує те, що й досі серйозна відповідальність була передбачена за затримку виплати зарплат. Незважаючи на ці штрафи, це питання продовжує бути актуальним. Можливо, спочатку потрібно було розібратися, чому не спрацювали ті санкції, які вже є в українському законодавствіЛаврентій Царук

Зараз проект представлений на обговорення. У разі прийняття він буде відповідати Конвенції Міжнародної організації праці та забезпечувати конституційні гарантії працівників на отримання належних їм коштів по оплаті праці, переконані його автори.