Величезний врожай яблук на Дніпропетровщині доводить фермерів до відчаю. Через велику кількість плодів ціна на них впала. Тож збирати їх з дерев – просто збитково. Наталія Світлова продовжить тему.

В одному з господарств пропало 60% врожаю. Господар порахував – щоб зірвати ці яблука, треба витратити у півтора рази більше коштів, ніж можна буде отримати від їхнього продажу.

“Щоб прибрати яблука, треба найняти працівників, заплатити їм, трактористу, сплатити податки на зп, заплатити за паливно-мастильні матеріали, перебрати всі яблука, потім довести до торгової мережі, продати, знову заплатити податки і це обійдеться 1.30-1.50 за кг”, – пояснює фермер.

Цього сезону через гарний врожай в Україні надлишок яблук на ринку становить близько 70 тисяч тонн, кажуть фермери. Закупівельна ціна товару, порівняно з минулим роком, знизилися майже втричі. Фермерське господарство, з невеликим яблуневим садом, зазнає збитків щонайменше у півмільйона гривень.

“Торгові мережі просто користуються цим і в них рентабельність по 200%. Такого бути не може. Без підтримки держави, без кредитів, просто в нас не розвивається малий і середній бізнес. На той рік цей сад доведеться викорчовувати, розумієте? А його щоб створити – треба десятки років”, – зауважує голова ГО “Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області” Анатолій Гайворонський.

Трохи краща ситуація в господарів, які мають сховища – вони можуть зберегти яблука до весни й продати їх дорожче. Проте різкого стрибка цін на товар експерти не прогнозують. Яблук вдосталь, кажуть, і в Україні і в сусідній Польщі.

“Після нового року пропозицій вітчизняного яблука на ринку буде досить і, якщо в нас десь почне підніматися ціна, може штучно (ми ж зберігали – треба підняти), то ціна буде підніматися в будь-якому разі до того моменту, поки поляк не буде готовий завезти яблуко за такою ціною. А в них яблук ще більше з таким врожаєм”, – пояснює експерт аграрного ринку Олександр Хорєв.

Утім є й задоволені такою ситуацією. Від врожаю яблук і боротьби за ринок збуту виграють покупці.

З’їсти весь урожай українці не зможуть – бідкаються фермери. А щоб яблука не пропали, фермер Павло Осін запрошує всіх охочих до свого саду безкоштовно збирати яблука.