Тонемо у горах сміття. Коли українці почнуть сортувати відходи?

11 листопадаа 2018 23:10
 

Тонемо у власних відходах. Одна із найбільших проблем сьогодення є забруднення навколишнього середовища твердими побутовими відходами. Чим більше людей, тим більше непотребу. Внаслідок яких виникають проблема із навколишні середовищем. Немає ні нормальних смітників, ні переробних ні сортувальних заводів. Обіцянки посадовців не доходять до логічного завершення. В той час, непотребу все більше і більше.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах, адміністративних спорудах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках, школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях. Щороку накопичується близько 10 млн. тонн сміття, близько 160 тисяч гектарів землі в Україні зайнято під смітники. Замість того, щоб приносити прибуток, мільйони тонн відходів отруюють землю, воду, повітря. За прогнозами як закордонних, так і вітчизняних фахівців, екологічна ситуація в Україні наближається до критичної, адже переробкою відходів у нас займаються на дуже низькому рівні. До слова, одна людина залишає після себе майже 360 кілограм відходів.

У нас стільки сміття, що це жах і ніхто ніочго не робить. Чого не можна поставити спеіальні баки для сортування, та згідна навіть платити в місяць певну суму, аби вони були, – бідкається пані Тетяна.

Та я вас прошу, для чого ці баки, ніхто нічого не буд робити. По перше їх не поставлять, а по друге, люди як кидали в один бак  так і будуть, – каже пан Богдан. 

Звичайно із баками буде краще. Це ж яка екологія у нас, жах просто, чим ми дихаємо, те сміття повсюди, – каже Світлана

У Рівному небайдужі містяни зробили крок вперед та почали боротьбу із відходами. Власними зусиллями у місті відкрили невеличку міні-станцію із сортування сміття. Це невелике приміщення, де є 17 контейнерів для різних відходів. Спочатку громадська організація розпочинала свою роботу із офісними приміщеннями, які здавали їм непотріб, згодом почали працювати на благо рівнян. Активісти розповідають, є чотири типи сировини: скло, папір, пластик, метал. Це все потрібно сортувати по різних контейнерах, чи відрах чи просто коробках вдома. На станції це все приймають тільки у чистому вигляді, пластикові та паперові вироби потрібно стиснути по можливості. І вже тут їх сортують.

У нас є 17 контейнерів, насправді їх могло бути більше, проте у нас поки приміщенні не дозволяє цього. Приміром контейнер із пластиком можна розділити ще на декілька десь на сім тому що пет пляшки ми досортовуємо, прозора кольорова, є поліетелен низької, високої щільності, полістерол і так далі, –розповідає Поліна Полюхович, засновниця ГО “Країна зелених змін”.

Після чого всі відходи відправляють на утилізацію чи переробку. Працює станція сортування сміття в понеділок та середу з 17 по 19 годину, в інші дні крім вихідних з 11 до 13 на вулиці Марка Вовчка, . Також біля приміщення є спеціальний контейнер, де ви можете залишити непотріб. Також активісти зазначають, що більшу частину відходів можна переробити.

Сортування і переробка відходів того ж самого пластика, полістеролу – це врази дешевше ніж виготовлення його з нуля, тобто для підприємців, які виготовляють упаковку це набагато вигідніше і для нас так само. Адже пакет, який ви принесли із собою продукти він живе 15 хвилин і ви його викинули, а розкладається він декілька тисяч років і ви ним дихаєте і труїтеся, – каже Ірина Басюк, громадська активістка

На жаль, у Рівному є декілька контейнерів для роздільного збору сміття. Аби встановити контейнери для будинку та облаштувати територію потрібно у середньому витратити 12 тисяч гривень, також їх потрібно обслуговувати. Та крім повинні бути заводи для переробки та сортування сміття, на жаль у Рівному та в інших містах цього немає, тільки обіцянки.

До слова, від 1 січня 2018 року в Україні встановлюється заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. Водночас, українців зобов`язують сортувати сміття. Це передбачено Законом України “Про відходи”, до якого були внесені відповідні зміни ще 2012 року. Згідно з документом, великогабаритні, ремонтні та небезпечні відходи у складі побутових мають збиратися окремо від інших видів. Штраф за порушення такої норми для населення становитиме від 340 до 1360 грн, для юридичних осіб – від 850 до 1700 грн. Цікаво, хто і скільки заплатив коштів? Напевно дуже мало, адже якби дотримувалися закону то і сміттєвого хаосу не було б.