Патріотизація та українізація Порошенка та його любих друзів справа потрібна і корисна. Якщо у свій час Ющенко планував українізувати Януковича, то нині Порошенка і К. самоукраїнізує жага до збереження влади.

Щоправда, небезпека передвиборчої самоукраїнізації Порошенка у фантастичному відриві політичної риторики від щоденної управлінської практики.

Один показовий приклад
Порошенко та всі гуманітарні міністри й віце-прем‘єри за його квотою 5 рік НЕ ВСТИГАЮТЬ розглянути НАПОЛЕГЛИВІ ПРОХАННЯ керівників СВІТОГЛЯДНИХ НАЦІОНАЛЬНИХ ЗАПОВІДНИКІВ УКРАЇНИ про зміну наглядових рад. Так, досі за всіма ШЕВЧЕНКІВСЬКИМИ ЗАПОВІДНИКАМИ, що на Черкащині, наглядає вірний соратник Януковича-Путіна – Тулуб, за «Софією Київською» – російськоміровець Толочко, а за Києво-Печерською лаврою – Кулиняк з Павлом, Антонієм і Серафимою, для яких «Краще смерть, аніж Томос»!

Таких прикладів роздвоєння між політичним піаром та управлінською практикою у справі творення українського світу тисячі.
І тому є СВІТОГЛЯДНА І ЛЮДСЬКА ВІДМІННІСТЬ між знаменитим гаслом «ГЕТЬ ВІД МОСКВИ» Миколи Хвильового і гаслом, яке у нього запозичив Петро Порошенко.

Націонал-комуніст Хвильовий цим гаслом спонукав до дискусії увесь світ, а Сталіна змусив визнати, що «український комуніст Хвильовий не має нічого сказати на користь Москви, як тільки закликати українських діячів “ТІКАТИ ЯКОМОГА ШВИДШЕ ГЕТЬ ВІД МОСКВИ”!
Саме тому, РЕАЛЬНО борячись із московським тоталітаризмом, Хвильовий закінчив життя ДЕМОНСТРАТИВНИМ, ПРОТЕСТНИМ САМОГУБСТВОМ 13 травня 1933 року.

Бо гаслом «Геть від Москви» він боровся за
свої ПЕРЕКОНАННЯ і за свою УКРАЇНУ, а
не за свої привілеї чи за свою посаду!