Холодна війна. Відразу кілька міст України залишилися без опалення – що відбувається 

13 листопадаа 2018 00:46

З приходом в Україну перших морозів одразу в декількох регіонах країни загострилася проблема відсутності опалення.

В окремих містах Черкаської, Хмельницької, Дніпропетровської та Херсонської областей довелося закривати школи і садочки, переводити на особливий режим медичні установи та навіть оголошувати надзвичайний стан. А місцеві жителі в цих населених пунктах вийшли на вуличні протести.

НВ розповідає про ситуацію, яка склалася, та про перспективи появи опалення в проблемних містах.

Де виникли проблеми

Найбільш серйозна ситуація склалася в Смілі Черкаської області, де проживає майже 70 тис. осіб.

12 листопада влада Сміли оголосила надзвичайний стан, оскільки без тепла залишилися не лише квартири місцевих жителів, а й освітні та дошкільні заклади, а також лікарні. Через це в місті закрили 11 шкіл, дитсадки, а медики, за даними ТСН, були змушені проводити лише найбільш термінові операції.

Як повідомила голова батьківського комітету одного з дитсадків Євгенія Гладир, слова якої наводить Радіо НВ, температура в групах вранці становила лише 9 градусів.

У вівторок, 13 листопада жителі міста перекрили місцеві автомобільні траси на знак протесту проти ситуації, що склалася.

Через ситуацію в місті поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Санкція статті передбачає виправні роботи на строк до двох років, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

З аналогічною проблемою зіткнулися і в Шепетівці Хмельницької області (населення близько 40 тис. осіб). У місцевих садках і школах з 13 листопада також оголосили вимушені канікули в школах через відсутність опалення – “до стабілізації ситуації”.

“Рішення про призупинення навчання […] було прийняте через загрозу зниження тиску газу в місті Шепетівка до 0 і затримки запуску вже підключених модульних котелень”, – йдеться в повідомленні прес-служби місцевої міськради.

Навчальний процес через холод і проблеми з опаленням призупинили також в школах Херсона – з 14 по 17 листопада.

Як повідомляється на офіційному сайті міста, мова йде 13 шкіл, які забезпечує теплом Херсонська ТЕЦ. Це школи №4, 7, 28, 29, 31, 32, 33, 36, 48, 53, Фізико-технічний ліцей, Центр освіти молоді, спеціалізована школа №1.

У дитячих садках місцева влада пообіцяла встановити обігрівачі в ігрових і спальних кімнатах.

Однак в цілому ситуацію з опаленням в місті місцева влада назвала критичною.

Днем раніше, 12 листопада, ситуація із відсутністю опалення загострилася в Кривому Розі Дніпропетровської області. Через холод тут також тимчасово закрили частину садків і шкіл, а місцеві жителі вийшли на акцію протесту під офісом Криворіжгазу – люди палили шини, вимагаючи відновлення поставок тепла.

Загалом станом на 11 листопада без тепла в Кривому Розі залишалися 78 шкіл, 75 дитсадків, 22 лікувальних установи і більше 2 тис. будинків.

А вже 13 листопада близько 100 криворіжців – переважно пенсіонери – приїхали до Києва, де провели мітинг під офісом Нафтогазу, повідомляє Перший криворізький.

Тим часом поліція, як і в Смілі, почала розслідування сітуцаіі в Кривому Розі – кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Що стало причиною колапсу

У більшості міст відсутність тепла в будинках пов’язано з боргами місцевих підприємств Нафтогазу.

Так, в Кривому Розі тепла позбулися об’єкти, який обслуговує Криворізька теплоцентраль.

“Криворіжці стали заручниками відсутності переговорів і оплат між держпідприємствами – Нафтогаз України і Криворізька теплоцентраль”, – повідомив місцевому порталу 0564.ua працівник Криворіжгазу.

Ще 10 листопада держпідприємство Криворізька теплоцентраль заявило, що готове розпочати опалювальний сезон в повному обсязі, але Криворіжгаз “блокує поставки газу”. На це в компанії Криворіжгаз заявили, що НАК Нафтогаз України не виділив ліміти через борги минулих років, тому Криворіжгаз “не має ані підстави, ані можливості розподіляти газ”. Сума боргу в офіційних заявах підприємств не називається.

У Смілі причиною колапсу стали борги колишнього постачальника газу, компанії СмілаЕнергоінвест перед Нафтогазом – на суму понад 200 млн грн.

У 2010 році міськрада передала СмілаЕнергоінвесту права на міські котельні і теплоцентралі, однак через борги і регулярні проблеми з опаленням навесні 2018 року розірвала угоду. Тепер суперечку вирішують в судах, а основним постачальником тепла стало підприємство Смілакомунтеплоенерго.

Перекриття доріг жителями Сміли

У Херсоні критична ситуація з опаленням виникла через борги Херсонської ТЕЦ Нафотогаз на суму понад 60 млн грн.

“Проблеми підприємства викликані багаторічними заниженими тарифами на теплопостачання від ТЕЦ, через що виникла заборгованість населення в розмірі 61 млн грн, заборгованість підприємства перед НАК Нафтогаз України і, як наслідок, відсутність лімітів на газ”, – наголошується в повідомленні прес-служби міськради Херсона.

Аналогічну суму – близько 54 млн грн – становить борг компанії Шепетівкагаз перед Натфогаз, через що холодними залишаються приміщення в будинках і школах Шепетівки.

У Шепетівкагаз пояснюють, що борги виникли “через несанкціонований відбір газу компанією ШепетівкаЕнергоінвест” – про це 12 листопада заявив на прес-концеренції мер міста Михайло Полодюк. За його словами, мова йде про сотні тисяч кубометрів газу і мільйони гривень.

“На сьогоднішній день ми всі є заручниками співзасновників ТОВ Шепетівка Енергоінвест, які, не виконуючи свої зобов’язання, ставлять Шепетівку на межу замерзання”, – заявив він.

Як скоро включать опалення в проблемних регіонах

Найбільш близька до вирішення ситуацію в Кривому Розі. 13 листопада тут запустили всі проблемні котельні, повідомили в АТ Криворізька теплоцентраль.

“Всі котельні стабільно працюють і виходять на номінальний режим”, – запевнили в компанії, відзначивши, що тепер тепло в свої будинках люди повинні отримати протягом доби.

У Смілі приводів для оптимізму менше: мер міста Олексій Цибко не виключив можливості вирішення питання через співпрацю з приватними трейдерами, однак визнав, що конкретні дати підключення тепла озвучити не готовий.

“У людей на руках є платіжки, що вони заплатили за послуги. У бюджетних організаціях є акти виконаних робіт. Але ці гроші були виведені на Кіпр, – роз’яснив ситуацію Цибко. – Я звертався в СБУ, в правоохоронні органи України. Уже два роки все це стоїть на місці. 218 млн (боргу) для міста непідйомні “, – констатував він.

Коментар мера Сміли Олексія Цибко:

А в Херсоні сподіваються на допомогу президента України Петра Порошенка у вирішенні проблеми з опаленням – за інформацією місцевої мерії, голова держави проведе нараду щодо ситуації в усіх проблемних містах.

“На прохання херсонського міського голови Володимира Ніколаєнко президент України призначив нараду для вирішення проблеми з отриманням номінацій на газ для низки державних підприємств Херсона, Кривого Рогу, Сміли”, – відзначили в повідомили в прес-службі Херсонської міськради, уточнивши, що нараду заплановано на сьогодні, 13 листопада.

Джерело: nv.ua