В Україні заборонили проводити донарахування в платіжках за газ

24 листопадаа 2018 00:41

В Україні заборонили проводити донарахування в платіжках за газ

В Україні заборонили проводити донарахування в платіжки за природний газ.

Відповідне рішення прийняла Національна комісія з питань регулювання енергетики і комунальних послуг, повідомила в Facebook її голова Оксана Кривенко.

Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної системи в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20 ℃), однак у простих лічильників газу для споживачів відсутня подібна температурна корекція обсягів: вони здійснюють вимірювання при фактичній температурі навколишнього середовища.

“Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, з огляду на різницю в приведенні до стандартних умов”, – розповіла Кривенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз поставив Газпром “на лічильник”

Облгази придумали новий спосіб заробити на українцях – їм почали нараховувати “ненормовані куби”, посилаючись на погоду і наказ Міненерго 15-річної давності. Суть ноу-хау газівників полягає в множенні фактично спожитого обсягу газу на коригувальний коефіцієнт. Останній був розроблений і затверджений наказом Міністерства енергетики №595 ще 21 жовтня 2003 року. Залежно від області і місяці року множник становить від 0,98 влітку, до 1,1 до кінця зими.

Джерело: gazeta.ua