В УПЦ МП заістерили через нову ухвалу щодо томосу

1 Грудня 2018 03:47

 

Фото: upc.lviv.uaФото: upc.lviv.ua

Рішення синоду Константинопольського патріархату, оприлюднене в четвер, свідчить про те, що Київ «водять за ніс обіцянками», а процедура надання томосу є «фейком».

Про це у коментарі для російського ТАРС заявив представник синодально-інформаційного відділу Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Климент.

«Це означає, що ті державні політики найвищого рівня, які постійно обіцяють нам томос і автокефалію, просто обманюють нас, і насправді вся ця процедура з Константинопольським патріархатом про надання томосу є одним «фейком», – заявив архієпископ.

На його думку, якби була реальна можливість надання автокефалії, то «не було б ніякої необхідності щось затримувати, а якби церковне життя цього потребувало, то рішення було б прийнято блискавично».

«Ми бачимо зовсім іншу ситуацію – виникає повне розуміння того, що Константинополь «водить за ніс» різними обіцянками, оскільки, швидше за все, його заяви про Українську православну церкву є чимось мотивованим і далеко не тільки духовними цілями», – додав представник УПЦ, відповідаючи на питання про те, чому в рішенні синоду Константинопольського патріархату не була вказана дата об’єднавчого собору в Україні.

Заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви Московського патріархату, священик Микола Данилевич зазначив натомість, що засідання синоду Константинопольського патріархату, що проходило з 27 по 29 листопада в Стамбулі, було останнім в цьому році.

«Таким чином, томосу немає, про текст томосу також нічого не говориться, дата «об’єднавчого собору» не названа. Додам, що в цьому році це останнє засідання синоду Константинопольського патріархату», – написав він у Facebook.

Нагадаємо, в УПЦ КП повідомили, що очікують на офіційне отримання детальної інформації про прийняті синодом Вселенського патріархату рішення та сподіваються, що спільними зусиллями буде завершено підготовку до об’єднавчого собору, на якому затвердять статут нової церкви і оберуть її предстоятеля, який отримає томос про автокефалію. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/11/30/v_upts_mp_zaisteryly_cherez_novu_uhvalu_shchodo_tomosu_1459635

Джерело: zik.ua