У 2018 році відкрили утричі більше “зелених” енергопідприємств, ніж торік

5 Грудня 2018 18:07
Рік, що минає, позначився швидкими темпами введення нових “зелених” проектів.

У 2018 році відкрили утричі більше

На цьому наголошують у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження.

“Цього року встановлено понад 800 МВт нових потужностей, що генерують «чисту» електроенергію. Це майже у три рази більше, ніж у 2017 році”, — зазначають в Агентстві.

Окрім того, все більше українських міст освоюють можливості генерації тепла з біомаси, розповіли у відомстві.

Так, один з яскравих цьогорічних проектів — запуск у Кам’янець-Подільському унікальної теплоелектростанції загальною потужністю 45 МВт, яка для виробництва електроенергії та тепла використовує, крім газу, солому, відходи кукурудзи і соняшника, тріску.

Інший показовий приклад — місто Славутич, де твердопаливна котельня на трісці потужністю 10 МВт дає змогу забезпечити близько 30% міста теплом та гарячою водою.

Пересічні громадяни також активно переходять на відновлювані джерела енергії.

Зокрема, за останні чотири роки понад 6 тис. українських домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 121 МВт.

Пріоритетними напрямами у 2019 році, за інформацією відомства, стануть стимулювання встановлення твердопаливних котелень та біоТЕЦ; розвиток сфери виробництва енергії зі сміття; запровадження нової системи підтримки розвитку відновлюваної електроенергетики — аукціонів; розширення міжнародної співпраці для залучення іноземного досвіду, технологій та інвестицій в український ринок “зелених” проектів; продовження співфінансування “теплих кредитів” для населення та ОСББ з державного та місцевих бюджетів; широке впровадження ЕСКО-механізму та систем енергоменеджменту для утеплення бюджетних установ, а також об’єктів органів влади.

Джерело: ukrinform.ua