Кабмін передав понад 500 000 га сільгоспземель у комунальну власність 165 ОТГ

14 Грудня 2018 01:51

Протягом року 650 ОТГ отримали у комунальну власність близько 1,46 млн га землі

Кабмін передав понад 500 000 га сільгоспземель у комунальну власність 165 ОТГ

Фото: Shutterstock

Кабінет міністрів цього року завершив частину передачі сільськогосподарських земель у комунальну власність Об’єднаних територіальних громад (ОТГ), зокрема, передав понад 500 000 га сільськогосподарських земель у комунальну власність 165 ОТГ, йдеться у повідомленні на сайті Уряду.

Як зазначається, про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час церемонії передачі земель у комунальну власність ОТГ.

«За цей рік 650 ОТГ отримали землю сільськогосподарського призначення у комунальну власність. Вони набули право володіти землями, наповнювати бюджет, раціонально використовувати ці землі. Загалом за цей рік громадам було передано до 1,5 млн га землі. Продовжимо передачу у наступному році», – сказав Гройсман.

Так, особлива увага буде приділена новоствореним об’єднаним територіальним громадам. «Важливо, щоб всі новостворені ОТГ також отримали у власність землю. Щоб мали ресурси, повноваження і були успішні», – сказав Глава Уряду

Крім того він звернувся до голів громад та наголосив, що «потрібно максимально прозоро та ефективно використовувати земельні ресурси, а мешканці мали звіт, що, де і як використовується».

Раніше, 31 січня 2018 року Уряд ухвалив розпорядження №60-р щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність ОТГ, що дозволяє провести земельну децентралізацію, не вдаючись до змін у законодавстві.

Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року.

Протягом першого тижня 99% ОТГ зробили перший крок до отримання земель у власність, підписавши меморандуми з Держгеокадастром.

За 11 місяців 2018 року у комунальну власність 485 ОТГ було передано 958 900 га земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності.

Загалом за цей рік 650 ОТГ отримали у комунальну власність близько 1,46 млн га земельних ділянок.

Нагадаємо: днями Верховна Рада знову продовжила ще на рік – до 1 січня 2020 року, мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Джерело: mind.ua