5 областей, де найшвидше розвивається будівництво приватних сонячних електростанцій

17 Грудня 2018 20:58


5 областей, де найшвидше розвивається будівництво приватних сонячних електростанцій

У Київській, Дніпропетровській, Тернопільській, Кіровоградській та Івано-Франківській областях найбільше приватних домогосподарств встановили сонячні панелі.

Як зауважив директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко, додатковим стимулом переходу на “чисту” електроенергію стала можливість продавати до мережі за “зеленим тарифом” електроенергію, вироблену СЕС потужністю до 30 кВт.

Зокрема, у Київській області сонячні станцій встановили 727 приватних домогосподарств; у Дніпропетровській – 694; у Тернопільській – 522; у Кіровоградській – 401; у Івано-Франківській – 363.

Наразі технології виробництва сонячних панелей і вартість їх встановлення дешевшають у світі. Окупність проекту в середньому складає 5-7 років.

На даний момент понад 6 тис. українських домогосподарств встановили сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю 121 МВт та самостійно забезпечують свої потреби в електроенергії. Майже половину СЕС – близько 3 тис. – встановлено тільки за 9 місяців цього року. Для порівняння: ще наприкінці 2014 року було лише близько 20 родин із власними сонячними електростанціями.

Джерело: news.finance.ua