Українці зможуть обирати пенсійний вік самі: як це працю

17 Грудня 2018 12:14

 

Це торкнеться всіх, у кого є сорок років трудового стажу

Українці зможуть обирати пенсійний вік самі: як це працює

Експерт у сфері пенсійного забезпечення Галина Третьякова розповіла, що з 2019 року українці зможуть самостійно вибирати вік виходу на пенсію. При цьому вона уточнила, що ця норма була і раніше закладена в пенсійній реформі, але не спрацьовувала. Про це повідомляє Хвиля.

Також експерт зазначила, що нова норма торкнеться лише тих, хто має 40 років трудового стажу.

“Що б не говорили політики, але насправді пенсійний вік у нас зростає. Він уже для різних категорій населення різний. У жінок він збільшується планово – в цьому році вони виходять на пенсію в 57,5 років. І до 2021 року ми закінчуємо реформу підняття пенсійного віку для жінок, яка була розпочата ще в 2011 році. Тобто нам знадобилося для цього 10 років – щороку плюс півроку”, – запевнила Третьякова.

Крім того експерт відзначила, соціальна реформа, що стартувала в жовтні 2017 року, створила в Україні ще два пенсійні віки.

Перший – у 63 роки, якщо у людини не вистачає стажу. І другий, відповідно, в 65 років – у тому випадку, якщо українець без стажу і доходу може претендувати тільки на отримання соціального мінімуму. У цьому випадку він буде отримувати його лише з 65 років.

Варто відзначити, що у грудні цього 2018 року подвійна пенсія українцям нарахована не буде. Про це офіційно повідомили в Міністерстві соціальної політики. Тепер українські пенсіонери отримають виплати за грудень у грудні 2018 року, за січень – в січні 2019 року.

В уряді зазначають, що проект постанови “Про внесення змін до бюджету Пенсійного Фонду на 2018 рік” не передбачає авансування пенсій за січень 2019 року. Крім того законопроект знаходиться на розгляді Кабміну.

Як відомо, пенсії в Україні виплачують щомісяця в період з 4 по 25 число. В останні роки уряд вдавався до виплат пенсій за січень в грудні тим особам, які отримують пенсію в період новорічних свят.

Напомним, нова угода з Міжнародним валютним фондом ще більше вплине на життя в Україні. Черговий транш у 3,9 мільярдів доларів змусить країну піти на глобальні зміни в галузі економіки, соціально політики і т.д.

Как сообщал портал “Знай.ua”через високі тарифи українці все більше накопичують борги по комуналці. Депутати хочуть змусити громадян “реструктуризувати” заборгованість.

Также “Знай.ua” писал, борги водоконалів ростуть, а держава закриває на це очі. Вже з 1 січня 2019 року по всій україні можуть вимкнути водопостачання, як холодної, так і гарячої. Що відбувається і що потрібно зробити, щоб це зупинити, читайте за посиланням.

Джерело: znaj.ua