Ну, все. Можна зітхнути з полегкістю: на вітаміни та біологічні добавки витрачатися не треба. Бо в.о. мінстра охорони цілого нашого з вами здоров’я на своїй сторінці у Facebook пані Уляна Супрун сказала, що воно нічого не дає. Сказала вона це після того, як «побачила цікавий матеріал…, який дуже переконливо і зрозуміло спростовує таке переконання» (у тому, що вітаміни допомагають, – О.Б.) Своєю чергою видання, де пані Супрун «побачила цікавий матеріал», послалося на публікацію в The Guardian. Котра, знову-таки, послалася на професора з Лондонського Королівського коледжу, який стверджує, що наш імунітет дуже  складний, тож його підсилити БАДами неможливо. На підставі перегляду цікавих матеріалів у Всесвітній Павутині пані в.о. міністра радить українцям не призначати собі «цілі комплекси вітамінів і витрачати на них чималі гроші».

Ото вже зраділи малозабезпечені україські громадяни,найперше – пенсіонери, котрі, ясна річ,  дотепер тільки й лікувалися, що дорогими вітамінами та біодобавками!..

Аж тут іще одна радість: пані Супрун каже, що ліків, коли застудилися, не слід вживати взагалі: «Звичайну застуду або ГРВІ з легкими симптомами лікують тільки постільним режимом і великою кількістю гарячих напоїв протягом 3-5 днів.»

Щойно зібралися ми вкладатися в люлю – з гарячими напоями – аж гульк! – нова порада від в.о.міністра. У випадку ГРВІ чи застуди треба займатися фізкультурою!

Бо ж  дослідження свідчать, зазначає пані Уляна, що «…люди, які регулярно мають помірні фізичні навантаження, рідше хворіють на застуду, ніж ті, які багато сидять… Нежить, незначне запалення горла або кашель – ще не привід повністю відмовитися від фізичної активності. Найбільш ймовірно, що в цьому випадку тренування не зашкодять вашому організму.»

 Хух! – подумали ми. – Хоч і без БАДів та різних противірусів, але все ж із поміччю в разі чого. От у тебе стан – як у корови по теляті, з  носа – Ніагара, кашель аж стугонить, а ти – стриб у треніки й до Дніпра, вправлятися. Щоправда, «Вправи не прискорять процес одужання і не можуть погіршити стан… Втім, вправи допоможуть залишатися рухливими і поліпшити самопочуття».

Ну, тут ми трохи заплуталися. Що робити – чи бігти, бухикаючи та чхаючи, до Дніпра на тренування – чи вкладатися в ліжечко на 3-5 днів з гарячими напоями? Дві поради на одні й ті самі болячки –  від однієї й тієї самої пані Супрун, і  як їх дослухатися водночас?

По деяких розмислах все-таки вирішили вибігти в такому стані на вулицю. Але як запобігти інфікуванню нашими вірусами безневинних перехожих? Бо ж «Небезпечні патогени люблять подорожувати. Долоня їх погано стримує у процесі чхання або кашлю, тому вони можуть діставатися на відстань до двох метрів і більше». Відтепер, виходить, у долоню чхати своїми патогенами – неправильно? А як правильно? На цей випадок у пані  в.о.міністра теж є порада: правильно чхати і кашляти – на  внутрішній бік ліктя.

Взагалі у пані Уляни є безліч корисних порад: їсти ферментовані (тобто квашені) овочі в холодну пору року; танцювати, аби покращити когнітивні навички; нарешті, правильно і продумано (у певній кількості та з певними іншими продуктами) їсти наш головний національний продукт – сало…

Так і увляється, як пані Супрун сидить у своєму  робочому кріслі й знічев’я годинами напружено «гуглить» Useful folk advices. Аби навернути українців до призабутого здорового способу життя наших і закордонних пращурів.

А може, не тільки знічев’я? Вона ж бо, певне, володіє значно більшим обсягом інформації про справжній стан речей. І, можливо, передбачає, якими будуть для нашої стражденної медицини висліди чергової реформи. І, не виключено, міркує, що ті занедбані «стайні Гіпократа» з дірками в підлозі, ліжками «на коридорі», сіро-брунатними простирадлами, баландою (чи й без неї) легше закрити, ніж  ладувати-впорядковуати? (Що, зрештою, вже й робиться…)

Тож, можливо, не  бачить пані в.о., як видибати нам зі своїх хворощів інакше, ніж  за допомогою сала, квашеної капусти і присідань, анітрохи не сподіваючись на вітчизняну медицину…

Тим часом маємо просто-таки оскаженілу рекламу найрізноманітніших хімічних лікувальних препаратів, величезну частку яких, гадаємо, можна об’єднати під спільною видовою характеристикою – «фуфлоцини» (неологізм подарували медики-практики). Виглядає на те, що торгівці наркотиками, зброєю та принципами (політики тобто) за потужністю починають поступатися фармацевтичній мафії.

Отже, маємо вибір: або їсти капусту і присідати, або, отримавши підвищену на 60 гривень пенсію, на свої цілі півтори тисячі купити все (ні, на все півтори тисячі забракне, купити, на що вистачить), котре впродовж 10 хвилин прорекламував телевізор. І, танцюючи, висипати гамузом у жменю й запити водою з крана.

Вода з крана непридатна для пиття? А яка вже різниця…

Замість післямови: Поради п.Уляни Супрун не розраховані на тих, у кого немає комп’ютера. Але ті, в кого немає телевізора, вбережуть себе від трагічних наслідків реклами медпрепаратів.