Кому й на скільки підвищать пенсії у 2019 році – пояснення експерта

24 Грудня 2018 00:21

Наступного року українські пенсіонери зможуть тричі очікувати змін пенсійних виплат – у березні, липні та грудні. Усі три підвищення пенсій заплановані у державному бюджеті і невиконання їх не передбачається.

На цьому в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK наголосила експерт із пенсійної реформи Галина Третьякова.

Гостя програми, коментуючи інформацію про те, що уряд не виплачуватиме в грудні 2018 року пенсії за два місяці – грудень і січень, зазначила, що це констатація того факту, що середня пенсія в Україні – замала. Вона зауважила, що на новорічні свята в домогосподарств завжди витрати більші – щонайменше в півтора – два рази, ніж зазвичай. Тож, зазначила вона, для того, щоб відсвяткувати свята, виплати здійснювали наперед, коли була можливість.

Водночас Галина Третьякова нагадала, що цього року в липні сталася затримка пенсій, оскільки в Державному казначействі не виявилося достатньої кількості грошей, щоб перекрити дефіцит Пенсійного фонду.

«Можу це констатувати, як не дуже правильне фінансове планування щодо ліквідності Пенсійного фонду», – заявила Галина Третьякова.

Експерт додала, що наступного року пенсіонери зможуть тричі очікувати змін пенсійних виплат: «У березні буде індексація, яка помножить суми тим, у кого було оновлення пенсії, на коефіцієнт, який буде наполовину складатися з інфляції, наполовину – зізростання фонду заробітної плати. У липні буде підняття мінімального прожиткового мінімуму. Підвищення отримають ті пенсіонери, які отримують мінімальну суму або не отримують мінімальну, і ті, хто отримує найбільшу суму, бо вона прив’язана до мінімального прожиткового мінімуму».

Ще одне підвищення очікуватиме пенсіонерів у грудні. Експерт наголосила, що всі три підвищення заплановані вйдержавному бюджеті і невиконання їх не передбачається.

Читайте також: Уряд не виплачуватиме пенсії за січень 2019 у грудні цього року

Нагадаємо, як повідомили у прес-службі Міністерства соціальної політики України, Кабінет Міністрів України не буде виплачувати у грудні 2018 року пенсії за два місяці – грудень і січень.

Як повідомляли, наступного року додаткове підвищення очікує на пенсіонерів із найбільшим стажем.

Голова правління Пенсійного фонду України Євген Капінус повідомив, що сьогодні в Україні на 10 працюючих припадає 11 пенсіонерів.

Читайте також: З 1 березня перерахунок пенсії отримають всі категорії українців, – Розенко Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/12/24/komu_i_naskilky_pidvyshchat_pensii_u_2019_rotsi__poyasnennya_eksperta_1476395

Джерело: zik.ua