Недешевий Новий рік: скільки коштуватиме святковий стіл українським родинам

24 Грудня 2018 00:47

До Нового року залишився рівно тиждень. В Україні є прислів’я: як зустрінеш Новий рік – так його і проведеш. Тому кожна господиня намагається накрити якомога багатший святковий стіл. Agronews пише, скільки коштуватиме свято цього року.

Розібратись в питанні допоміг генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Дорожче, ніж торік

Дорошенко зазначив, що за рік новорічний стіл в Україні здорожчав більше, ніж на 20%.

«За нашими підрахунками, побудованими на даних офіційної статистики, за рік основні страви, які ми з вами ставимо на новорічний стіл, – це салати «Оселедець під шубою», «Олів’є», традиційна картопля з якимось запеченим м’ясом –  здорожчали на 22%», – повідомив Дорошенко.

Він зазначив, що деякі із перерахованих страв здорожчали на 17%, а салат «Олів’є» є лідером – плюс 28% за рік.

Дорошенко повідомив, що накрити середній святковий стіл на одного українця обійдеться цього року в 400 гривень.

Він зазначив, що в розрахунки включені не тільки салати і традиційні для Нового року страви, а також цитрусові – апельсини чи мандарини, алкоголь (по одній пляшці горілки, ігристого і солодкого вина).

Крім того, в розрахунки включені цукерки, ананаси і невелика баночка червоної ікри.

«Ось цей стіл обійдеться на родину із трьох чоловік приблизно в 1 200 гривень. Звичайно, це не так вже і багато, тому що якщо ми візьмемо навіть мінімальну зарплату, то нібито кожен з нас може це собі дозволити. Інше питання, що для одного дня, це не так вже і мало», – відзначив експерт.

Для заможних ціни не змінились

Дорошенко зазначив, що якщо розраховувати вартість новорічного столу із продуктів більш дорогого сегменту – імпорту, то виходить, що вартість новорічного столу виросла не так сильно.

«Якщо ми з вами говоримо про інфляцію для багатших людей, то давайте подивимось, який був курс долара 1 січня 2018 року – 28,05. Який ми маємо курс сьогодні – 27,5. Це значить, що долар навіть просів, відповідно, інфляція для людей, які купують імпортні продукти харчування – тобто, на стіл витратять, наприклад, від 2 тисяч гривень на людину – для них інфляція складе всього 5-7%», – зазначив він.

Експерт зазначив, що, зокрема, червона ікра за рік здорожчала всього лише на 10-15%.

Дорогий алкоголь можна придбати вигідно

Дорошенко повідомив, що цього року торгівельні мережі не радують українців значними традиційними для новорічних свят знижками.

«У нас цього року зірвалась традиція – великі знижки у торгових мережах. Саме за рахунок цього українці могли зібрати новорічний стіл відносно недорого.

На сьогодні ми бачимо, що цих знижок немає, єдине, що дають мережі, – 20-25% на 20-50 найменувань», – повідомив експерт.

Водночас він зазначив, що дійсно великі знижки гіпермаркети пропонують на алкоголь. Однак, вони поширюються лише на елітні напої.

«Що дійсно у цьому році ми бачимо з великими знижками – це алкоголь, тому що в грудні ми випиваємо значну частку річну і, відповідно, чим більшу знижку отримує українець, тим більше він купує алкоголю. Середня знижка на алкоголь, яка стосується лише середнього і високого цінового сегменту, сягає 30-40%. На недорогий алкоголь ви не побачите знижок, тому що є мінімальна роздрібна ціна. І відповідно, якщо пляшка горілки не може продаватись дешевше 90 гривень, то знижок не може бути», – підсумував він.

Джерело: agronews.ua