Що не так з нормою споживання газу

29 Грудня 2018 22:56

Облгази визнали незаконними постанови Кабміну про норми споживання газу з травня 2015 до серпня 2018. Хто виграв, хто постраждав і яка сума збитків держави? Про це в блозі НВ.Бізнес пише Юрій Голляк.

Щоб розібратися, як оперують в газовій галузі нормативами, які списуються на споживання населенням, потрібно розуміти, що таке норма споживання газу і як вона з’явилася.

Норми розраховувалися з огляду на витрати за категоріями споживачів. Математично це просто: загальний обсяг споживання газу на рік ділився статистично на кожен сегмент споживання, наприклад, з плитою, водонагрівачем, опалювальним котлом. Потім цей обсяг ділився пропорційно споживанню на кількість людей і на 12 місяців. Таким чином, виходив певний обсяг споживання газу на людину на місяць. Є спеціальні методики цих розрахунків.

У 90-х такий підхід був виправданий, тому що облік індивідуальними лічильниками газу здійснювався на рівні 15-17% споживачів. Тоді в середньому по країні для споживача з газовою плитою норма становила близько 5 куб. м. газу –тут включені всі витрати і втрати. Це означає, що весь технічний обсяг газу, що заходив на територію облгазів, був розділений на споживачів і вийшов певний обсяг на людину.

Але в процесі систематизації даних почали з’являтися надлишки. Що це означає? Протягом року норматив однаковий, але реальний обсяг споживання газу в зимовий і літній періоди істотно відрізняється. За рахунок того, що влітку споживається менше, формується певний обсяг неспожитого газу – це називається «притоки». Взимку цей обсяг повинен компенсуватися і вийти в нуль. Але що в підсумку виходило в таких великих містах як Київ, Донецьк, Харків і Одеса? Притоки неспожитої газу за рік були занадто великими. Наприклад, в 2005-2007-х такий обсяг в Києві міг становити близько 150 млн куб. м. Куди подівся це оплачений населенням обсяг газу, потрібно запитати у Київгазу.

У 2015 році, коли я працював в НКРЕКП, під час наради метролог Київгазу повідомив, що у нього 90 млн куб. м. «приток» в рік. Давайте помножимо цей обсяг газу на його вартість, 8 000 гривен, і отримаємо 720 млн грн – суму доходу.

У маленьких містах і регіонах, де протяжність мереж велика і мало населення, ситуація виглядає інакше. Очевидно: чим більше населення, тим вигідніше облгазу.

У 2000-х стали коригувати норми: витягувати з них втрати, зокрема ненормативні – всі хитрі схеми облгазів. Спочатку управління облгазами здійснював Торговий дім «Газ України», потім – «Газ України», дочірня компанія НАК Нафтогазу. Тоді вони серйозно займалися управлінням облгазами і тримали їх в їжакових рукавицях. І прийшли до того, що середній показник споживання знизився до 3,5-3,0 куб. м. на людину (у категорії споживача з плитою). Пам’ятаю, представники німецької газової компанії проводили технічний аудит – певну діагностику в Києві на ліцензійній території Київгазу, і в результаті норма вийшла не 3,5, а 2,6-2,75 куб. м газу на людину. Сьогодні ніякий облгаз не погодиться на технічний аудит, оскільки це їм вкрай невигідно.

У 2015 році, коли уряд зменшив норму до 3,3 куб. м, і потім змінив її на 4,4, весь ринок бачив, яким чином приймалося рішення. Всі розуміли, що воно може бути успішно оскаржене на користь облгазів Фірташа. Так і сталося.

І відповідати за це повинні обидва міністри енергетики – Демчишин і Насалик, і обидва прем’єр-міністри, які все це підписували. Постраждало в результаті населення. Фактично кожному жителю України було завдано збитків у розмірі кількох тисяч гривень. Сьогодні ми бачимо, як людям заднім числом нарахували неіснуючі борги. Спрацював черговий договірняк, і з благословення Кабміну і Міненерго в облгазів накопичилися борги, за якими вони можуть отримати компенсації.

Як вийти з цієї ситуації? Повинна бути чітка позиція Кабміну. Міністерство енергетики сьогодні пропонує незрозумілу норму, яка як мінімум в два рази вища за реальнео споживання. Єдиний правильний вихід в цій ситуації – провести технічний аудит всіх облгазів, і тоді можна буде порахувати реальні норми. Для цього є незалежні експерти та міжнародні організації.

З упевненістю можу сказати, що тих втрат, які заявляють облгази зараз, в 2015-2016 роках зафіксовано не було. Вони здавали в НКРЕКУ спеціальну форму з формування балансу газу для кожного ліцензіата, де це зафіксовано. Зараз вони знову намагаються маніпулювати обсягами газу для отримання прибутку, а всі втрати лягають на державу. Облгази Фірташа вже звикли, що їм списують борги. Адже в 2010-му році вже списали 10 млрд грн. Зараз сума приблизно та ж. Це вже стає правилом: раз в 10 років списувати по 10 млрд.

На кого повісять ці борги? Як завжди на НАК Нафтогаз і населення. Схема дуже проста. Частка населення може скласти близько 35-42% – інше ляже на витрати НАК Нафтогазу. Це якраз майже той обсяг боргів, які облгази накопичили перед НАК Нафтогазом, і тепер намагаються їх компенсувати.

Якщо зараз Міненерго і Кабмін ухвалить рішення на користь облгазів, всі маски будуть скинуті, і ми зрозуміємо, хто перебуває на утриманні у Фірташа. Тоді виникнуть питання і до міністра, і прем’єр-міністра, і віце-прем’єр міністра з ТКЕ.

Найбільш правильне рішення – провести технічний аудит облгазів. За часом один такий аудит займе один місяць, а цей час для відстрочки ми завжди маємо. Якщо норми виявляться менше – а так і буде, на підставі цього технічного аудиту можна констатувати факт, що виконані раніше дії носили корупційний характер. Тоді в судовому порядку справу можна переглянути.

Це нововиявлені обставини. Міненерго може підготувати проект постанови із зазначенням необхідності проведення технічного аудиту. З такою ініціативою може виступити будь-хто: і профільний віце-прем’єр, і НКРЕКП. Кабмін може передбачити створення спецфонду на проведення такого аудиту. Упевнений, люди оцінять такий крок уряду. За моїми прогнозами, в такому місті як Київ норма на людину може скласти не більше 3-х куб. м.

Зараз ми побачимо, чи є політична воля на прийняття компетентних рішень, які б дали можливість всім гравцям отримувати чесні доходи, послуги і не формувати додаткових монополістів, які отримують надприбуток. Якщо рішення буде не на користь ринкових відносин, ми відразу зрозуміємо, хто ці зацікавлені особи, яким вже оплачена новорічна путівка за різдвяними подарунками – до Відня до Фірташа.

Джерело: uainfo.org