Пендзин: Сьогодні, практично, не існує відповідальності за несплату комунальних платежів

2 Січня 2019 15:18

Монетизація субсидій справді може підштовхнути населення до економії ресурсів, а мешканців старих будинків – об’єднуватись в ОСББ. Це об’єднання є необхідним для економного використання енергоресурсів.

Таку думку в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив виконавчий директор економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він наголосив: початковий етап монетизації пільг, який стартував із 1 січня, торкнеться лише тих, хто звернеться по субсидію вперше. Відтак, цей процес не стосуватиметься основної маси субсидіантів.

«Другий етап, що почнеться після закінчення опалювального сезону, почне розповсюджувати монетизацію на основну масу людей. Значною мірою, ми вже сьогодні маємо досвід монетизації – були пілотні проекти, де сума надлишкових коштів, які отримували за результатами енергоефективної діяльності, становила приблизно до 700 гривень за рік. Тобто, в принципі, це достатньо непоганий показник», – вважає Пендзин.

На його думку, монетизація, яку зараз запроваджує уряд, підштовхне людей до економії енергоресурсів в межах свого споживання.

Водночас, він зазначив: навіть без монетизації субсидій власникам квартир у старих будинках потрібно об’єднуватись в ОСББ. Адже без цього мешканці не зможуть обліковувати тепло, що надходитиме в дім.

«У таких будинках існує стоякова система, при якій немає лічильників у кожній квартирі. Єдиним способом відслідковувати отримання енергоресурсу є лише будинковий лічильник. Тому ОСББ є необхідним для економного використання таких ресурсів, особливо в старих будинках», – наголосив експерт.

А монетизація зможе хоча б надати механізм, за яким людина, що заощадила тепло, матиме змогу вкінці року отримати залишкові кошти.

«Тобто, вона справді зможе в кінці року отримати їх для особистого використання. Механізм достатньо цікавий, він зав’язаний на «Ощадбанк» і відкриття спеціальних рахунків. Думаю, що у нас, як завжди, перший досвід не буде легким, та це дуже потрібно», – зазначив Пендзин.

За його словами, якби ці гроші українці отримували на руки одразу, їх могли б витратити на інші напрямки, а не на оплату енергоресурсу.

«На сьогодні відповідальності за несплату житлово-комунальних платежів, фактично, немає. Відсутні механізми, які б змушували людину із великим боргом сплатити ці кошти. До того ж, борги виросли досить серйозно – їх налічується уже більш як 40 мільярдів. А механізму примусити заплатити немає. Якщо роздати субсидії, швидше за все, вони підуть на інші цілі – в першу чергу, на харчування. Зараз воно витягує 50% сімейного бюджету. Тому, думаю, що наразі такий механізм, принаймні, дасть можливість використати ці гроші у цільовому напрямку», – наголосив Олег Пендзин.

Як повідомлялось, Кабінет Міністрів України змінив систему монетизації субсидій з 1 січня 2019 року. Рішення було ухвалено під час засідання Кабміну 27 грудня.

Передбачено, що з 1 січня 2019 року в грошовій формі надаватимуться субсидії тим домогосподарствам, які вперше звернуться за ними.  Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/01/03/pendzyn_sogodni_praktychno_ne_isnuie_vidpovidalnosti_za_nesplatu_1481493

Джерело: zik.ua