Мораторій на продаж сільгоспземель діятиме до ухвалення закону про обіг сільгоспземель, зокрема, і з 1 до 20 січня – юрист

4 Січня 2019 10:41

Мораторій на продаж сільгоспземель діятиме до ухвалення закону про обіг сільгоспземель, зокрема, і з 1 до 20 січня - юрист Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення діятиме до ухвалення закону про обіг в Україні сільгоспземель, зокрема у часовий проміжок з 1 до 20 січня 2019 року, вважає радник юридичної фірми “Астерс” Анжеліка Ливицька.

“Юридично мораторій є чинним до ухвалення і вступу в силу закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення, варіантів якого існує безліч, і ми не знаємо, коли його буде розглянуто і прийнятий. Часовий проміжок – з 1 до 20 січня 2019 року – або будь-який інший взагалі не мають значення, оскільки до прийняття і вступу в силу зазначеного закону мораторій діятиме”, – сказала вона агентству “Інтерфакс-Україна”, коментуючи заяву депутата Олексія Мушака (фракція “Блок Петра Порошенка”) про те, що мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення не діятиме з 1 до 20 січня 2019 року.

Заява депутата ґрунтувалося на тому, що мораторій було проголосовано 20 грудня 2018 року о 17:53, о 17:54 було зареєстровано постанову парламенту про скасування результатів голосування. За словами О.Мушака постанова щодо мораторію не вступить у силу раніше 20 січня, що, на його думку, означає фактичну відсутність мораторію в період з 1 до 20 січня 2019 року.

Коментуючи можливість проведення операції з продажу земель, що підпадають під мораторій в період з 1 до 20 січня, А.Ливицька зазначила, що в юридичному сенсі “провести” операцію означає: по-перше, укласти договір у визначеній законодавством формі; по-друге, за результатами розрахунків, проведених сторонами договору, переоформити право власності на землю з продавця на покупця шляхом внесення змін до реєстру прав.

“Чисто практично охочі проігнорувати мораторій мають звернутися до нотаріуса за висновком, наприклад, договору купівлі-продажу сільгоспземлі. Такий вид договорів має бути у письмовій нотаріальній формі. За результатами оформлення договору нотаріус має внести зміни щодо власника землі до реєстру прав. Але, враховуючи мораторій, нотаріус відмовить в укладенні такого договору і, відповідно, не зареєструє перехід права власності на землю від однієї особи до іншої”, – сказала вона.

Юрист наголосила, що договір про перехід права власності на землю, яка не завершується перереєстрацією права власності на землю з одного власника на іншого, “взагалі не має сенсу і будь-якої юридичної значимості”.

“Сторони, звичайно, можуть намагатися надалі оскаржити в суді відмову нотаріуса укласти такий договір на підставі рішення ЄСПЛ у справі “Зеленчук і Цицюра проти України”, але не факт, що суд стане на їхній бік і неясно, як довго і як дорого обійдеться сторонам розгляд цього спору в суді і як далі вони реалізовуватимуть таке рішення суду”, – резюмувала Ливицька.

Вона нагадала, що з 1 до 20 січня 2019 року, як і раніше, буде можливий продаж сільськогосподарських земель, на які не поширюється мораторій, тобто всіх видів сільськогосподарських земель, за винятком землі державної/комунальної форм власності і деяких видів сільгоспземель приватної форми власності.

“Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), зазначених вище, буде реалізовано за умови набуття чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення. Фактично це означає, що дія мораторію обмежена не лише тимчасовою датою, а й ухваленням та введенням в дію закону про обіг земель сільгосппризначення”, – пояснила Ливицька.

Юрист наголосила, що ці два обмеження діють спільно.

“Якби парламент не продовжив термін дії мораторію до 1 січня 2020 року, юридично він все одно залишається чинним до ухвалення і вступу в силу закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Так зване “продовження “мораторію щодо терміну – це чистої води популізм, причому юридично безграмотний, розрахований лише на голоси потенційних виборців “, – резюмувала юрист.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року схвалила законопроект №9355-5 про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Зокрема, передбачено, що Кабінет Міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Раніше ЄСПЛ за скаргами двох українських громадян – С.Зеленчука і В.Цицюри – ухвалив рішення про те, що постійне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення порушує права людини. Як пояснюється в повідомленні суду, громадяни України С.Зеленчук і В.Цицюра отримали сертифікати власності успадкованих в 2007 і 2008 рр. ділянок і передали їх в оренду компаніям. Продаж обох ділянок був неможливий через мораторій на продаж сільськогосподарських земель відповідно до Земельного кодексу України.

Джерело: ua.interfax.com.ua