Відтепер обмін валют буде доступний у поштових відділеннях – НБУ

5 Січня 2019 09:24

Зазначена можливість передбачена Законом України «Про валюту і валютні операції»

Відтепер обмін валют буде доступний у поштових відділеннях - НБУ

Фото: Shutterstock

Національний Банк України (НБУ) в рамках переходу до нової ліберальної системи валютного регулювання надава можливість населенню купувати і продавати іноземну валюту не лише в банках і пунктах обміну валют небанківських фінансових установ, а й у поштових відділеннях.

Про це йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Відповідні зміни затверджено постановою Правління НБУ від 2 січня 2019 року № 9 та набирають чинності з 7 лютого 2019 року разом із введенням в дію Закону України  «Про валюту і валютні операції».

Оператори поштового зв’язку зможуть отримувати від НБУ ліцензію на здійснення валютних операцій за наявності в них не менше 50 структурних підрозділів, розташованих на території від 50% областей України, отримання не менше ніж 50% доходів від діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку.

Також, зазначена ліцензія надається  у разі відповідності вимогам до фінансового стану, структури власності, ділової репутації (в тому числі їхніх керівників і власників істотної участі) та професійної придатності керівників.

Крім того, НБУ пом’якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі небанківським фінансовим установам (НФУ). Так, регулятор вдвічі зменшив мінімальний розмір власного капіталу НФУ ‒ з 10 до 5 млн грн – за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність із використанням не більше ніж 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць потребуватиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн замість 10 млн грн.

Також НБУ скасував вимогу щодо наявності в НФУ не менше 5 структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Національного банку, що регулюють порядок проведення валютно-обмінних операцій та з питань організації захисту приміщень НФУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть 6 місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог. Відлік перехідного періоду стартує з дати введення в дію Закону  «Про валюту і валютні операції», тобто з 7 лютого 2019 року, і триватиме до 7 серпня 2019 року.

Також небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв’язку, які мають генеральні ліцензії на здійснення діяльності з обміну валют, отримані до дня введення в дію Закону України  «Про валюту і валютні операції», зможуть і надалі здійснювати валюто-обмінні операції на підставі цих ліцензій.

Для суб’єктів, які такої ліцензії не мають, але прагнуть здійснювати валютні операції з переказу коштів і торгувати валютними цінностями в готівковій формі, Національний банк встановив порядок та умови оформлення відповідної ліцензії. Також передбачаються і вимоги до професійної придатності керівників.

Нагадаємо: з 1 січня 2019 року громадяни України зможуть купувати та продавати іноземну валюту через платіжні термінали і банкомати.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ
Джерело: mind.ua