Зрівнялися з Аргентиною. Україна вийшла на п’яте місце серед постачальників продуктів харчування для ЄС 

11 Січня 2019 21:53

Великим проривом стало постачання до ЄС молочної продукції

Pixabay/Didgeman

Україна увійшла до топ-5 експортерів агропродукції до ЄС, свідчать результати оприлюдненого Єврокомісією дослідження торгівлі сільгосппродукцією станом на жовтень 2018 року.

Хто експортує

Серед країн, які експортують найбільше аграрної продукції до Євросоюзу, залишаються Бразилія та США, йдеться у сюжеті Радіо НВ. З Бразилії надходить десята частина усього експорту, стільки ж – зі Сполучених Штатів. Далі йдуть Китай, Аргентина, Україна, Швейцарія, Туреччина та Індонезія. Кожна з цих країн експортувала до ЄС товарів приблизно на 5 млрд євро. Загалом об’єми аграрного експорту до ЄС з інших країн становлять понад 100 млрд євро.

Україна посіла перше місце за темпами зростання сільскогосподарського імпорту з країн ЄС

Поставки української продукції до ЄС в період з листопада 2017 року по жовтень 2018 року знизилися на 5%, порівняно з аналогічним попереднім періодом. Водночас Україна посіла перше місце за темпами зростання сільскогосподарського імпорту з країн ЄС. Цього року європейський імпорт до нашої держави підвищився на 16% і перевищів 2 млрд євро.

Крім того, країни Європи стали більше експортувати до Японії, Сингапуру та Алжиру. Україна посідає 16 місце серед 20 найважливіших напрямків європейського агроекспорту. Найбільшим ринком для європейської агропродукції залишаються Сполучені Штати, хоча за останній рік обсяг експорту з ЄС дещо знизився.

Що експортує

За п’ять років Україна досягла успіху здебільшого у постачанні до Європи харчових товарів, у тому числі – готової продукції, розповів у інтерв’ю Радіо НВ співзасновник Європейської правди Юрій Панченко. За його словами, популярністю користуються соки, активно нарощується експорт меду, хоча його об’єми поки що не такі великі.

Великим проривом стало постачання до Європи молочної продукції

 

Як зазначив Панченко, великим проривом стало постачання до Європи молочної продукції. В України є значні перспективи експорту червоного м’яса, навіть незважаючи на те, що наша держава поки не продає його до Євросоюзу. Це станеться у разі, якщо виробники перейдуть на євростандарти.

Крім того, існують перспективи нарощування експорту так званих креативних товарів – одягу, предметів для дому. Також важливо, що до Європи стали постачати свої товари малі та середні підприємства, наголосив Панченко.

“Був великий прорив, коли Україна отримала дозвіл на експорт молочної продукції. Це дійсно був фантастичний успіх уряду, оскільки, коли оцінювали прогнози, всі говорили, що Хорватія чекала років п’ять від початку роботи, отримання ратифікації ЄС до поставок. Україна пройшла цей шлях за рік”, – заявив Устенко.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства, серед лідерів експорту українських аграрних та харчових товарів залишаються зернові культури, олії та насіння олійних культур. Ключові покупці цієї продукції – країни Азії, Європейського Союзу та Африки.

Скільки експортує

З 2013-го року наша держава наростила експорт до Євросоюзу майже у два рази, адже тоді на країни Європи припадало близько 20% українського експорту, розповів виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко у ефірі Радіо НВ.

Однак він зауважив, що у грошовому еквіваленті наш експорт до ЄС зріс не так суттєво. Постачання українських товарів до РФ за останні п’ять років навпаки впало з 30% до 10%. Однак до Росії ми продавали товари з більшою доданою вартістю, зокрема, продукцію машинобудування.

Експорт українського машинобудування до РФ впав би навіть без війни на Донбасі

На думку експерта, експорт українського машинобудування до Росії все одно би впав, навіть якщо б не було військового конфлікту на Донбасі. Він пояснює це тим, що ця продукція не дуже сучасна і конкурентноздатна.

“Ось ще на що варто звернути увагу: ніби як і різке падіння частки нашого експорту на територію Російської Федерації, від 30% до 10%, але зросла частка Казахстану і Білорусі. З чого я роблю висновок, що Україна торгує з Росією в великих обсягах, ніж відбивається в офіційній статистиці. Тому що частково використовується обхідний шлях через Білорусь і Казахстан”, – зазначив Устенко.

Попри що експортує

Своєчасна та ефективна переорієнтація на європейський ринок дала економіці України абсолютно нові можливості. Сьогодні понад 42% українського експорту йде до країн Європейського Союзу, заявив президент України Петро Порошенко під час спілкування з мешканцями Здолбунова на Рівненщині.

Він наголосив, що курс на європейську інтеграцію дозволив нашій державі запуск поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. За словами президента, Російська Федерація прагнула довести Україну до економічного занепаду. Зокрема, позбавити українців робочих місць, особливо – на сході нашої держави.

Переорієнтація на європейський ринок допомогла запобігти негативним процесам

Однак переорієнтація на європейський ринок допомогла запобігти негативним процесам. Порошенко висловив сподівання, що показники українського експорту до країн ЄС вже найближчим часом сягнуть 50%.

“Цей курс дозволить нам забезпечити запуск угоди асоціації, включно з ратифікацією всіма 28 країнами, незважаючи на шалене перешкоджання з боку Росії. Запуск поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, яка вже призвела до того, що понад 42% українського експорту – це експорт у країни Європейського Союзу. Це гарна відповідь на те, що Росія зголосила ембарго і закрила всі свої ринки, ще починаючи з 2013 року, для всіх українських виробників”, – наголосив Порошенко.

Джерело: biz.nv.ua