У Дніпрі розповіли, з чого слід розпочати тотальне оновлення мереж і обладнання водопостачання

24 Січня 2019 22:44
У Дніпрі розповіли, з чого слід розпочати тотальне оновлення мереж і обладнання водопостачання

Українські підприємства, що надають послуги з водопостачання у більшості випадків використовують мережі та обладнання, які були прокладені та встановлені ще за радянських часів. Як висновок, постійні пориви, зношені мережі, більша вартість послуг. Про це Дніпрограду повідомили в прес-службі Дніпропетровської обласної ради.

Сьогодні в обласній раді в рамках швейцарсько-українського проекту «DESPRO» розповіли, з чого слід розпочати тотальне оновлення. З головами ОТГ і керівниками підприємств, що надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, поділилися європейським досвідом вирішення проблем. Учасників семінару знайомили із системою управління активами, яка була напрацьована міжнародними експертами та якою користуються у Європі.

Першим кроком для підготовки інвестиційних програм та проведення технічного і економічного аналізу вкрай важливо мати інформацію щодо реального стану мереж і обладнання, від яких безпосередньо залежить надання послуг своїм споживачам, бачення розвитку всієї системи. Прозорі дані можливо отримати за рахунок впровадження у своїй роботі програмного забезпечення PostgreSQL та QGIS.

Саме її використання дозволить українським підприємствам у майбутньому залучати інвестиції та гранти. Така система максимально унеможливлює використання будь-яких корупційних схем. Дані дозволять мати план того, що необхідно оновити чи модернізувати у найближчі роки.

«Ми поступово повинні прийти до того, що усі КП з водопостачання та водовідведення, працюватимуть як чіткий механізм, надаватимуть якісні послуги для усіх громад області. Нова система, запропонована нашими європейськими партнерами, вже працює у трьох ОТГ: Вакулівській, Новоолександрівській, Троїцькій. Вже є перші результати оптимізації витрат. Обласна рада готова допомагати і навчати інші громади та їх комунальні підприємства!», – зазначив голова обласної ради Гліб Пригунов.

Автор: Іван МУРАХА

Джерело: dniprograd.org