«Принципово інші»: соціолог вказала на кардинальну відмінність цьогорічних виборів

1 Лютого 2019 23:27

і
Раніше країна напередодні виборів чітко ділилася на дві частини – захід і схід, і були два основні кандидати, між якими і точилася боротьба. Нині такого чіткого поділу немає, і змагання, за винятком Юрія Бойка, відбуваються між колишніми однодумцями.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK під час телефонного включення заявила керівник Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Соціолог зауважила, що на президентських виборах теза, мовляв, за лідера будуть голосувати – не працюватиме, оскільки громадяни голосують і за тих, хто має низькі показники підтримки.

«Це більше буде працювати на парламентських виборах, коли люди будуть бачити, чи прохідна партія, чи непрохідна. А зараз, принаймні, у першому турі – це обрання певного кандидата, який є симпатичним», – зазначила вона.

Ірина Бекешкіна також запевнила – сьогодні соціологи не можуть спрогнозувати, хто переможе на президентських виборах. Вона пояснила, чому за два місяці до виборів немає очевидного фаворита.

«Тому що в нас зараз принципово інші вибори. Раніше країна чітко ділилася на дві частини – захід та схід… Були основні кандидати від заходу та центру та від сходу-півдня, і між ними точилися основні змагання, і вони вже навіть на початок виборчої кампанії набирали достатньо високий відсоток голосів. Зрозуміло було, що другий тур буде між ними. Не завжди можна було передбачити, як він закінчиться цей тур, але було зрозуміло. Тепер чіткого поділу немає. Якщо не зважати на Бойка, в основному йдуть змагання між колишніми однодумцями», – зазначила Ірина Бекешкіна.

Нагадаємо, як свідчать результати соцопитування, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень «Соціс», Київським міжнародним інститутом соціології, Центром Разумкова, якби президентські вибори відбулися сьогодні, то до другого туру потрапили б Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Найбільшу підтримку населення серед тих, хто візьме участь у голосуванні та визначився зі своїм вибором, отримав би Володимир Зеленський (23%).

Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/01/pryntsypovo_inshi_sotsiolog_vkazala_na_kardynalnu_vidminnist_vyboriv_1501169

Джерело: zik.ua