Історичний день: Рада 334 голосами «за» закріпила у Конституції курс до ЄС і НАТО

7 Лютого 2019 17:23

Народні депутати підтримали внесення змін до Конституції України щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

За проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) № 9037 під час ранкового засідання Верховної Ради проголосували 334 обранців (нагадаємо, ухвалення закону потребувало 300 голосів народних депутатів).

У залі сьогодні були присутні Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, очільник уряду у 2014-2016 роках Арсеній Яценюк.

Президент України Петро Порошенко, звертаючись до парламентарів, заявив, що нині – історичний день. Президент наголосив, що Україна має рішуче рухатися вперед – до ЄС та НАТО.

«У Кремлі дуже уважно спостерігають за подіями з Верховної Ради. Не дочекаєтесь! Не буде у вас сьогодні радості. Верховна Рада сьогодні продемонструє ту єдність, яку демонструє останні чотири роки», – наголосив Петро Порошенко.

Голова ВРУ Андрій Парубій нагадав, як свого часу, за президентства Віктора Януковича парламент відмовився від курсу до ЄС та НАТО. Він звернувся до парламентарів, наголосивши, що сьогодні є шанс провести історичне голосування щодо вступу України до Євросоюзу та НАТО.

«Тут, у парламенті, ми стоїмо перед вибором. Тут зараз лінія фронту. Наш вибір – це могутня, вільна, безпечна Україна», – наголосив голова ВРУ.

Під час голосування проект закону підтримали 334 обранці.

Згодом перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила, що насправді за зміни до Конституції проголосували не 334 депутати, а 335 – у нардепа Тараса Юрика не спрацювала картка, і він звернувся до президії із заявою та проханням врахувати його голос «за».

Нагадаємо, 20 вересня 2018 року народні депутати скерували до Конституційного суду України президентський проект змін до Конституції України про незворотність курсу до ЄС і НАТО.

22 листопада 2018 року парламент прийняв за основу в першому читанні законопроект №9037 про внесення змін до Конституції України про незворотність курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію. Так, 311 депутатів проголосували за прийняття документу.

КСУ наприкінці листопада опублікував рішення про внесення змін до Конституції у частині закріплення курсу України в НАТО і Євросоюз. Такі зміни в КСУ визнали відповідними статтями 157 і 158 Конституції України

Джерело: zik.ua