Дніпрянам розповіли наскільки автівки забруднюють повітря

11 Лютого 2019 21:30
Дніпрянам розповіли наскільки автівки забруднюють повітря

Сьогодні, 11 лютого, під час прес-конференції в ІА “Відкритий” доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри екології та технологій захисту навколишнього середовища НТУ «Дніпровська політехніка» Артем Павличенко розповів, як транспорт впливає на екологію Дніпра та області, передає Дніпроград.

На сьогодні у Січеславській області зареєстровано 600 тисяч одиниць автотранспорту. За словами професора, від 30% до 50% серед забрудненого повітря Дніпра складають саме викиди машин.

“Більше половина цього транспорту експлуатується понад 10 років, що посилює негативний вплив на оточуюче середовище. Щодня в регіоні в повітря потрапляє близько 500 тисяч тонн забруднюючих речовин, джерелом яких є транспорт. Небезпека транспорту полягає в тому, що це пересувне джерело впливу на забруднення довкілля, а викиди розподіляються саме в зоні дихання населення”, – розповів Павличенко.

Артем Павличенко розповів, що в Україні поступово впроваджують екологічні обмеження задля вирішення цих проблем. Наприклад, країна вже долучилась до міжнародних стандартів токсичності викидних газів. Зокрема, в Україні діє стандарт «Євро-5», який регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах.

“З 1 січня 2016 року в Україні вимагається екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин в вихлопних газах “Євро-5”. Цим фактично вводиться обов’язкове переобладнання двигуна під чинний еко-стандарт для авто, що виготовлені раніше 2008-2009 року. Верховна Рада України до 1 січня 2020 року пообіцяла ввести екологічний стандарт “Євро-6”, – повідомив Артем Павличенко.

Також в усьому світі популярними стають електрокари, які вважають екологічними автівками. Проте в Україні такого транспорту до 2% від загальної кількості.

Автор: Дарина ТВАРА

Джерело: dniprograd.org