У ЦВК пояснили, куди потраплять мільйонні застави кандидатів у президенти

18 Лютого 2019 23:36

Кандидати у президенти, які візьмуть участь у першому турі виборів, але програють, не отримають назад застави у 2,5 мільйони гривень, внесені ними до Центральної виборчої комісії.

Про це йдеться у відповіді секретаріату Центральної виборчої комісії на запит «Української правди».

«Грошова застава повертається суб’єкту її внесення (політичній партії чи кандидату на пост президента України) у разі, якщо відповідного кандидата визнано обраним президентом України або включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування. В інших випадках грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету України», – пояснює комісія.

За її даними, така вимога міститься у статті 49 Закону України «Про вибори президента України».

Крім того, кажуть у ЦВК, застави повертаються і тим заявникам, якім відмовили в реєстрації кандидатом. Це відбувається у п’ятиденний строк з моменту ухвалення відповідного рішення.

У комісії зазначили, шо будь-який кандидат може відмовитись від балотування у президенти не пізніше ніж за 23 дні до дня виборів, але в цьому разі заставу йому вже не повернуть. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/18/u_tsvk_poyasnyly_kudy_potraplyat_milyonni_zastavy_kandydativ_u_prezydenty_1512273

Джерело: zik.ua