Рада Європи констатує зростання нетерпимості росіян щодо українців

2 Березня 2019 21:49
Рада Європи констатує зростання нетерпимості росіян щодо українцівРівень нетерпимості росіян до українців суттєво зріс порівняно з 2014 роком, коли сталася незаконна анексія Криму, а також російське вторгнення на Донбас.

«З 2014 року, в результаті незаконної анексії Російською Федерацією Республіки Крим та міста Севастополя і російського військового втручання, що призвело до збройного конфлікту на сході України, значно зросла нетерпимість до українців. В основному ненависть має політичну спрямованість, зображуючи українців ворогами Росії», – зазначається у доповіді Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН), заснованої Радою Європи.

У документі зазначено, що російські державні чиновники і політики допускають значну кількість расистських висловлювань, особливо під час виборчих кампаній. Основні їх мішені – мігранти з Кавказу і Центральної Азії, мусульмани та українці. Зазначається, що у дискурсі громадських діячів, політиків і релігійних лідерів регулярно фігурують гомофобні, трансфобні і ненависницькі висловлювання, а нетерпима публічна риторика залишається безкарною.

Водночас ЄКРН повідомляє, що, незважаючи на антиукраїнську риторику останніх років, напади на українців є рідкістю «тому, можливо, що їх важче ідентифікувати».

Автори доповіді зазначили, що в документі відображена ситуація станом на 22 червня 2018 року.

Нагадаємо, за результатами соціологічного дослідження української служби КМІС і російської «Левада-центр», проведеного у вересні 2018 року, українці значно краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України.

Інше опитування Левада-центру засвідчило, що третина росіян вважають Україну головним ворогом своєї країни. Більше негативу у жителів РФ викликають лише США.

Тим часом, росіяни вже не настільки радіють незаконній анексії Криму Російською Федерацією.

Джерело: ua.news