Філатов здає своїх підлеглих в прокуратуру намагаючись уникнути відповідальності

11 Березня 2019 22:24

Сьогодні 20:00
Філатов здає своїх підлеглих в прокуратуру намагаючись уникнути відповідальності

Дніпро сколихнула нещодавня заява мера про те, що він здав своїх підлеглих прокуратурі, яка в свою чергу підтвердила достовірність цього вчинку. Внаслідок цього фахівці почали пошукову роботу для виявлення учасників фінансових схем щодо розкрадання бюджетних коштів.

Вже відомо, хто стоїть за розкраданням бюджетних коштів для капітального ремонту та освітлення фасадів історичних будівель. Так, в ході досудового розслідування було встановлено, що посадові особи Департаменту стратегічного розвитку та інвестицій Дніпровської міської ради за попередньою змовою з посадовими особами ТОВ «Північпромбуд» та ТОВ «Ендіміон» організували незаконну фінансову схему розкрадання бюджетних коштів.

Також раніше повідомлялося, хто і яким чином нагрівав руки на ремонті Центрального моста. Зазначається, що до цього причетний Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровського міськради. Так, під час укладання угоди з новим підрядником ТОВ “Маст-буд” влітку 2018 року на 311,96 млн грн у зазначену суму чиновники заклали 35% “відкату”. Слідчі прийшли до висновку, що вартість та кількість будівельних матеріалів, об’єми виконаних робіт, що закладені в технічній документації, була значно завищена.

Окрім відмивання бюджетних коштів на ремонті Центрального мосту та фасадів, фахівці управління аудиту і контролю встановили, що при виконанні робіт по освітленню Кайдацького мосту було допущено порушень на загальну суму 1 610 461,98 грн. Так,  Департамент стратегічного розвитку та інвестицій уклав договір з ТОВ «Сетинжис» на реконструкцію системи освітлення Кайдацького мосту на загальну суму 13 млн грн. Згодом ця сума зменшилася. Перевірка виявила, що в закупівлю увійшло не передбачену проектом обладнання – блок на випадок виходу з ладу, встановленого вартістю 129 197,42 грн без ПДВ. І це при тому, що договором передбачена десятирічна гарантія на обладнання.

Також Департамент стратегічного розвитку та інвестицій уклав договір на майже 50 млн грн з ТОВ «Равєлін». За ці гроші компанія повинна була капітально відремонтувати фасади будинків і встановити освітлення на просп. Яворницького, вул. Харківській та пл. Вокзальній. Однак перевірка встановила, що департамент знову ж таки сплатив роботи за завищеними цінами, підрядник використав матеріали, не передбачені проектом, а ще департамент заплатив за товарно-матеріальні цінності, яких комісія не знайшла. Всього – на суму майже 10 млн грн. Порушення виявлені практично на кожному будинку.

Відомо, що Департамент стратегічного розвитку та інвестицій проіснував всього два роки – з жовтня 2016 по листопад 2018. Зараз цей департамент знаходиться в стані припинення. Створили його з ініціативи депутата міськради від БПП Максима Кучугури, який у 2016 році був радником міського голови Бориса Філатова.

Серед “зданих” міським головою – не лише “нечесні чиновники”, а й однопартійці та політичні соратники. Зокрема, змушений був залишити свою кар’єру в міськраді соратник по партії Бориса Філатова і керівник його передвиборчого штабу Геннадій Глядчишин, пізніше не лише позбувся посади, а й опинився під судом колишній директор Департаменту стратегічного розвитку та інвестицій Сергій Рєзнік, колишня співробітниця компанії Бориса Філатова Катерина Буря звільнена з посади директора Департаменту по роботі з активами міськради Дніпра,  начальниці управління інформаційних технологій міської ради Дніпра Ірині Корецькій Борис Філатов на своїй сторінці в ФБ запропонував написати заяву про звільнення за непрозору закупівлю комп’ютерної техніки та програмного забезпечення для медустанов міста.

Попри гучні заяви та звинувачення, які лунають тепер від городничого, який один у всьому місті “ні сном ні духом”, всі ці люди були призначені на свої посади самим Борисом Філатовим і виконували його розпорядження. Відтак, писання на них заяв заднім числом виглядає просто як спроба відхреститися від відповідальності.

Автор: Уляна ОЖИНСЬКА

Джерело: dniprograd.org