Микола Томенко: За наругу над історичними святинями повинна бути передбачена кримінальна відповідальність

2 Квітня 2019 22:18

Обстріляний з вогнепальної зброї і побитий киркою пам’ятник гетьману Петру Сагайдачному, встановлений торік на Покрову у Трахтемирові на Канівщині. Про це на своєму сайті повідомила газета «Козацький край».

Засновник фонду «Рідна країна» Микола Томенко на своїй сторінці у Facebook зазначив, що винних потрібно притягнути до кримінальної відповідальності.

«Сподіваємося, що поліція знайде вандалів і вони будуть покарані. Як співавтор Закону про кримінальну відповідальність за наругу над держаними символами, вважаю за потрібне долучити сюди і норму про кримінальну відповідальність за наругу над історичними святинями чи пам‘ятниками!»

Він також зазначив, що фонд «Рідна країна» готовий допомогти відновити пам`ятник.

«Наша команда «Рідної країни» активно займається популяризацією та упорядкуванням сакрального місця українців — Трахтемирова. Готові також допомогти у відновленні пам‘ятнику Гетьману Сагайдачному.»

Нагадаємо, що фонд Миколи Томенка «Рідна країна» вже реалізувала ряд просвітницьких проектів на території Трахтемирова.

Зокрема команда «Рідної країни» неодноразово впорядковувала козацькі могили. Нагадаємо, що у Трахтемирові знаходиться козацький цвинтар XVI-XIX сторіч. Тут, спільно зі священиком УПЦ КП, учасники події провели службу за упокій козаків та всіх воїнів, які загинули за Україну та дійшли згоди про подальшу інформаційну кампанію щодо Трахтемирова передовсім як козацького містечка, де знаходиться своєрідний козацький некрополь.

Також силами фонду був встановлений покажчик для туристів та облаштована дорога до козацьких могил.

Джерело: ridna.ua