Під Києвом побудують біогазову установку за 3,2 млн євро

2 Квітня 2019 18:59
Під Києвом побудують біогазову установку за 3,2 млн євро

У селищі міського типу Велика Димерка (Київська область) побудують біогазову установку, яка працюватиме на фермерських відходах та залишках городини.

Комплекс розташують на земельній ділянці площею 3 га, детальний план забудови якої затвердила сесія Великодимерської селищної ради території 28 березня.

Розробку технічної документації для будівництва біогазової установки депутати погодили ще у серпні 2018 році. Потім двічі проводилися громадські слухання.

Земельна ділянка розташована у промисловій зоні Великодимерської ОТГ за підприємством Соса-Соla, поряд з автотрасою Київ-Чернігів і належить на правах приватної власності Сергію Плаксі. «Санітарні вимоги витримані, оскільки навіть до Соса-Соla відстань становить 500 метрів з потрібних трьохсот, а до житлових будинків самого селища – ще більша. Підприємство ніякої екологічної загрози не нестиме, буде створено принаймні 20 нових робочих місць», – пояснюють проектанти.

Біогазову установку зводитиме ТОВ “Біострум”. В проект інвестують 3,2 млн євро.

Біогазова установка у Великій Димерці будуватиметься і працюватиме за технологією німецької компанії “Агрікомп”. Сировиною підприємство забезпечуватиметься у першу чергу від діяльності фермерського господарства “Журавушка” (керівник Сергій Плакся).

Технологія виробництва електроенергії з біосировини: відходів тваринництва та сільськогосподарських залишків: кукурудзяного, трав’яного силосу, сіна, соломи, має наступні етапи. Сировина завантажується у ємність для змішування, потім подається до спеціальних ємкостей, котрі називаються ферментаторами, де протягом двох місяців бродить. Результатом біологічних процесів і є отримання біогазу, котрий на 60% складається з метану, решта – сірководень та аміак. Біогаз подається в когенератор, де через фільтри очищується від шкідливих газів, а при його спаленні виробляється електрична та теплова енергія.

Електроенергію постачатимуть у загальну мережу за «зеленим» тарифом», а теплову енергію використовуватимуть у сушильних камерах, збудованих на території підприємства.

Зведення біогазової установки планують розпочати у травні-червні. Будівництво триватиме два-три місяці. Комплекс мають ввести в експлуатацію восени 2019 року.

Джерело: agro-business.com.ua