Їдемо по-новому: Що вигадала “Укрзалізниця” для пасажирів “на дальні дистанції”

9 Квітня 2019 16:09

На поїзд тепер пустять і за закордонним паспортом, але не дозволять перевезення ручної поклажі вагою понад 50 кг

Фото: УНІАН

, 9 квітня 2019 року, набув чинності наказ Мінінфраструктури від 1 лютого 2019 року № 74 “Про затвердження Змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України”. Тепер начальник поїзда буде називатися “старший стюард”, а термін “інвалід” замінений на “людина з інвалідністю”. В цілому нововведення торкнулися не тільки термінології, а й понад 90 пунктів правил.

Зокрема суттєвих змін набули правила перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями, а за роздруківку електронного проїзного документа на паперовому бланку доведеться додатково сплачувати. Також визначено новий порядок перевезення домашніх тварин і велосипедів. Depo.ua нагадує про найбільш суттєві з них. Зауважимо, що у цьому матеріалі не викладені зміни Правил, що стосуються перевезень у приміських поїздах.

Перевезення багажа, велосипедів і тварин

За новими Правилами, одній людині в усіх категоріях вагонів та поїздів дозволяється перевозити ручну поклажу загальною вагою до 50 кг. Ручна поклажа до 36 кг включно може перевозитися безплатно, а перевищення до 14 кг оплачується за тарифом перевезення багажу.

Для кожного пасажира дозволено мати при собі понад встановленої норми ручної поклажі: портфель, дамську сумку, лижі та палиці до них, сноуборд, вудлища, фотоапарат, відеокамеру та інші дрібні речі, які за своїми розмірами можуть бути розташовані у вагоні на місцях, призначених для ручної поклажі. Якщо пасажир їде з дитиною, то можливе безоплатне перевезення дитячої коляски. Також дозволяється везти з собою не більше одного велосипеда в розібраному та впакованому стані.

У вагонах регіональних поїздів перевезення велосипедів у розібраному стані можливе на спеціально обладнаних для їхнього розміщення місцях з оплатою як за 20 кг багажу. У поїздах категорій “Інтерсіті” та “Інтерсіті+” перевезення велосипедів не дозволяється.

Змінені й умови перевезення тварин у поїздах. Тепер перевезення дрібних кімнатних (собак малих порід, котів, птахів тощо) дозволяється у вагонах усіх категорій без викупу всіх місць та з обов’язковою оплатою за перевезення. Таких тварин слід тримати у спеціальних засобах для перевезення, мати належним чином оформлений ветеринарний документ і багажну квитанцію, сплачену як для перевезення 20 кг багажу. Водночас, у вагонах категорії “СВ” та “М” перевезення дрібних тварин можливе лише за умови викупу незайнятих у купе місць.

Порядок перевезення собак великих порід залишається незмінним.

Посадка пасажирів у вагон

Посадка в поїзд можлива, як і раніше, за умови наявності проїзного квитка та документів, що посвідчують особу і, за необхідності, пільговий проїзд. Слід зауважити, що до документів, що посвідчують особу, тепер відносяться не тільки паспорт громадянина України, але й паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення водія або посвідчення біженця. З повним переліком таких документів можна ознайомитися у п.7.2. нових Правил.

Для дітей віком до 16 років посадка на поїзд тепер допускається не тільки за оригіналом свідоцтва про народження, а й за паспортом громадянина України або паспортом для виїзду за кордон.

Кількість допущених описок у прізвищі та імені не мають перевищувати трьох знаків.

Пасажирами, що здійснюють безквітковий проїзд, вважаються такі, що не мають дійсний проїзний документ, не мають документа, що посвідчує особу, або пасажири з ручною поклажею, що перевищує встановлену вагу та розміри. Такі “зайці” мають залишити поїзд на найближчій станції, сплатити проїзд до цієї станції, штраф, а додатково на таку особу правоохоронці мають оформити протокол про адміністративне порушення.

У разі продажу двох проїзних документів на одне місце старший стюард і провідник (стюард) вагона зобов’язані допустити пасажира у вагон і знайти йому місце для проїзду в поїзді.

Перевезення людей з інвалідністю

У нових Правилах, перш за все, приведене у відповідність до законодавства застосування термінів стосовно “особи з інвалідністю” замість “інвалід”, як це було раніше.

Тепер з’явилася можливість оформлення проїзного документу для дитини з інвалідністю та супроводжуючої особи на одне прізвище, що зазначено в документі про право на пільгу. Це дає змогу пасажиру з інвалідністю самостійно змінювати супроводжуючого.

Оформлення пільгового проїзного документа допускається тільки для супровідника, якщо вік дитини з інвалідністю менше 6 років і дитина прямує із супровідником без зайняття окремого місця.

У спеціально обладнаних вагонах для осіб з інвалідністю, які використовують для пересування колісне крісло, вартість проїзду для них сплачується за тарифом купейного нефірмового вагона з 4-місними купе незалежно від того, в якому купе вони їдуть. Перевезення засобів для пересування в цьому вагоні здійснюється безоплатно.

Якщо особу з інвалідністю I групи з порушеннями зору супроводжує особа дитячого віку, дитині надається знижка як для особи-супровідника.

Перевезення собак-поводирів, що супроводжують осіб з інвалідністю з порушеннями зору, не оплачується.

Організаційні питання перевезень

У нових Правилах вводиться нова класифікація поїздів – їх тепер ділять на вагони підвищеного комфорту, економ-класу, або фірмові за рівнем сервісного обслуговування класу “комфорт”, “стандарт” та “економ”.

У періоди масового виїзду пасажирів (початок чи кінець літнього сезону, передсвяткові чи післясвяткові дні тощо) перевізник може затвердити окреме рішення щодо цілодобового оформлення проїзду.

Доповнений також і список осіб, що мають право позачергового придбання квитків у добових касах та касах попереднього продажу.

Переоформлення квитків та фінансові питання

Основне нововведення Правил стосується роздруківки електронного проїзного документа на бланку встановленого зразка, що буде здійснюватися за додаткову плату.

Пасажири, які придбали проїзні документи у вагон СВ та у вагоні 1-го класу “Інтерсіті+”, можуть скористатися безоплатною можливістю перебування в залі підвищеного комфорту в добу відправлення поїзда.

У нових Правилах вперше визначений порядок оформлення окремого виду подорожі – проїзду з пересадками. Тепер у випадку запізнення на поїзд у пункті пересадки при визначенні вини перевізника можливе застосування порядку відшкодування.

Таким чином, нові Правила приводять до вимог сучасного законодавства термінологію, норми перевезень пасажирів, зокрема, людей з інвалідністю, а також ручної поклажі і дрібних тварин, на які до цього розповсюджувалися прийняті у 1997 і 2007 роках вимоги.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Дніпро

Джерело: dnipro.depo.ua