Що відбулось у перерві між першим і другим туром?

Пояснюю. І Порошенко, і кандидати-опозиціонери заявили, що, мовляв, у нас є унікальна можливість – перед другим туром голосування сконцентруватись і обмежити нового гаранта. Всі, кому не лінь, говорили про те, що треба проголосувати за: закон про слідчі комісії, імпічмент, обмеження депутатської недоторканності та виборчий кодекс.

Що ми бачимо?

Сьогодні історично останній день, коли щось можна було реалізувати перед другим туром (бо, нагадаю, що в п’ятницю Верховна Рада нормально не працює). Залишилось розглянути 500 правок до «мовного закону», тому  розглядати інші законопроекти просто нереально. Але якби вони всі не брехали, то могли б зробити так, щоб таки проголосувати все, що обіцяли і на попередніх виборах до Верховної Ради, і напередодні нинішніх президентських.

Все насправді дуже просто

Відповідно до чинного законодавства, існує процедура проведення позачергових сесій. Перевага такої сесії полягає в тому, що на ній розглядають виключно зазначені питання, тому парламентарям не доводиться відволікатись на інші законопроекти. Для цього потрібно зібрати підписи лише 150 депутатів. Одного дня було б достатньо для того, щоб проголосувати закони: про тимчасові слідчі комісії, імпічмент, зняття недоторканності та про вибори.

Виглядає парламент наступним чином…

Жоден з депутатів чи кандидатів у президенти, які знаходяться нині в парламенті, не ініціював навіть збір підписів. Тому Верховна Рада 8 скликання входить в історію як непрацююча і як така, що знаходиться в ручному режимі управління олігархатом. У країни зараз маса викликів – економічних, геополітичних – а парламент не здатний на них реагувати. Він нагадує зборище партійців з нестійкими переконаннями, які постійно перевзуваються в повітрі.