15 квітня – 105 років від дня народження Вадима Стеценка, українського скрипаля і композитора

15 Квітня 2019 22:08

nlu.org.ua

Вадим Кирилович Стеценко – один із засновників української скрипкової школи. Належить до славетного роду українських композиторів, музикантів, музичних педагогів, який упродовж чотирьох поколінь дає світові щедро обдарованих  композиторів і музикантів.

Батько музиканта – знаний далеко за межами України композитор; доньки та син  – також музиканти.

Народився Вадим Стеценко у с.Голово-Русава на Вінничині.

1936р. закінчив Київську консерваторію, затим – аспірантуру.

Викладав і  завідував кафедрами скрипки у Київській та Львівській консерваторіях. У Львові, зокрема, вів класи скрипки, альта, квартету, камерного ансамблю.  Крім того, всіляко допомагав Львівській музичній школі-інтернату ім. Соломії Крушельницької.

В.Стеценко — автор класичної монографії «Методика навчання гри на скрипці», фундаментальних праць  «Джерела розвитку скрипкового концерту», «Закономірності інтонування на скрипці»; музикознавчих робіт; музики до кількох кінофільмів; упорядник численних збірок репертуару для скрипки.

Музичній громадськості Вадим Стеценко відомий як талановитий скрипаль.

Подружжя Стеценків — Вадим Кирилович і Тамара Степанівна, лікар-терапевт – виховали трьох дітей.  Син Кирило – відомий скрипаль і композитор – згадує, що на скрипці грав від 6 років, а батько був його першим педагогом. (До речі, навчаючись у  Київській  музичній школі-інтернаті ім. М.Лисенка, наприкінці 1960-х років Кирило з однодумцями – Т.Петриненком, Г.Татарченком, М.Кириліним — створив і очолив відомий рок-гурт «Еней», який виконував власні твори, обробки народних пісень, аранжування творів Й.С.Баха,А.Хачатуряна. У 1970-і гурт заборонили як «націоналістичний», знищили записи на радіо й телебаченні. Ансамбль протягом тривалого часу змушений був працювати  «підпільно».)

Доньки Вадима Стеценка, близнючки Галина та Олександра (вдома їх називали Ліною та Лесею) – також музикантки, одна – піаністка, друга – скрипалька. Галина мешкає у Португалії, викладає гру на фортепіано у м. Фуншал. Крім того – є єдиним у  м. Торонто (Канада), працює в оркестрах і викладає гру на скрипці.

В.К.Стеценко  помер 30 березня 1984 р. До 100-річчя від дня народження Вадима Стеценка син композитора, Кирило Вадимович, організував у Києві та Львові  серію концертів «Великодня скрипкова академія».

«Рідна країна»  

Джерело: ridna.ua