На Січеславщині виявили рідкісний вид метелика

2 Травня 2019 22:00
На Січеславщині виявили рідкісний вид метелика

На Січеславщині на території ландштафтного парку “Дніпрові пороги” виявили рідкий вид метелика їржавець Ноґеля. Про це науковець Вадим Манюк повідомив у групі “Дніпрові пороги” на Facebook, передає Дніпроград.

“Про неабиякий природоохоронний статус цього мініатюрного метелика (Tomares nogelii), українська назва – “їржавець Ноґеля”) вперше мені розповідав верхньодніпровський ентомолог і краєзнавець Володимир Колесник років десять тому, хоча вперше чув про нього ще в 1990-ті, від Віктора Олександровича Барсова”, – прокоментував еколог.

Ареал цього південного виду, занесеного до Світового Червоного списку IUCN, Червоних книг України та Січеславської області, охоплює такі країни, як Палестина, Сирія, Туреччина, Вірменія. Північна межа ареалу проходить в Румунії, Молдові, Україні, та південній частині Росії.

В Україні цей вид метелика донедавна був відомий лише з Порожистої частини Дніпра та з подніпровських степів у Херсонській області. Як повідомив науковець Вадим Манюк, можливо, зазначений вид комахи також зберігся в Одеській області.

“З моменту, як мені випала честь очолювати регіональний ландшафтний парк “Дніпрові Пороги”, два попередніх сезони наполегливо шукав зустрічі з Томаресом, і от лише ця весна принесла довгоочікуваний результат! Він таки є, й “Дніпрові Пороги” – важливий природний осередок для збереження, можливо, найпівнічнішої популяції цього рідкісного і вразливого степового метелика”, – додав Вадим Манюк.

Раніше повідомлялося, що дніпровські зоозахисники врятували одразу два життя: днями корова Мілка отелилася.

Автор: Домінік ФРАНКО

Джерело: dniprograd.org