Дві війни – Україна одна: у Дніпрі презентували проект до Дня пам’яті та примирення

11 Травня 2019 20:07
Дві війни – Україна одна: у Дніпрі презентували проект до Дня пам’яті та примирення

Сьогодні, 8 травня, в дніпровському Музеї АТО відбулася презентація проекту «Дві війни – Україна одна», що розкриває історію учасників Другої світової війни та учасників сучасної російсько-української війни. Про це з місця події повідомляє кореспондент Дніпрограда.

Автор проекту – науковий співробітник історичного музею Ірина Рева, яка опитала кількадесят учасників нинішньої війни аби знайти їхніх ще живих родичів, що брали участь у подіях Другої світової.

«Наша мета полягає у тому, аби показати певну тяглість історії, стосунки між ветеранами Другої світової та їхніми онуками та правнуками. Ми хотіли показати дві війни та порівняти їх. Сьогодні до нас завітали ветерани та їхні нащадки аби розповісти свої історії з війни», – зазначила Ірина Рева.

Зокрема, присутнім гостям музею було продемонстровано документи та фотографії часів Другої світової війни. Також у музеї показали запис розмови з Лідією Андрєєвою, яка пройшла ДСВ, а сьогодні є волонтеркою, яка плете маскувальні сітки для українських бійців на передовій.

На захід разом із своєю бабусею завітав і колишній боєць 20 батальйону територіальної оборони Дмитро Кошка, який поділився своєю історією участі у російсько-українській війні. У 2014 році його було мобілізовано до армії та відправлено на передову. Перший серйозний бій Дмитро Кошка прийняв у Маріуполі саме на 9 травня 2014 року. Згодом географія участі його батальйону в бойових діях сягнула району Донецька, Мар’їнки та Авдіївки. При штурмі Мар’їнки боєць зазнав поранень обох ніг.

«Після того, як я повернувся з війни, відчув, що можемо розмовляти з бабусею більш відверто. Вона розповідала, що тоді всі йшли на війну аби не пустити її до своїх домівок. Саме таку мотивацію відчували і бійці, що зараз боронять Україну», – зазначив Дмитро Кошка.

 

Автор: Антон МОРОЗ

Джерело: dniprograd.org