Перші призначення Зеленського: хто ці люди?

22 Травня 2019 20:13

Андрій Богдан. Фото Гонтар Володимир / УНІАН

Андрій Богдан. Фото Гонтар Володимир / УНІАН

Володимир Зеленський, який входить у роль тепер уже справжнього президента України, 21 травня не лише струсонув країну своїм указом про розпуск парламенту, а й встиг зробити ряд ключових кадрових призначень. ІА ZIK пропонує ближче придивитись, хто ці люди, які вже офіційно входять у найближче оточення новообраного глави держави і які, так чи інакше, впливатимуть на його політику в найближчі п’ять років.

Андрій Богдан
Перше гучне призначення Зеленського – Андрій Богдан став главою Адміністрації Президента.

Це український юрист, 1976 року народження. У 1998 р. та 2007 р. закінчив Львівський державний університет ім. Івана Франка, отримав кваліфікацію економіста, спеціаліста з фінансів та юриста. Має науковий ступінь кандидата юридичних наук. Заслужений юрист України.

Андрій Богдан. Фото Гонтар Володимир / УНІАН
Андрій Богдан. Фото Гонтар Володимир / УНІАН
На позачергових виборах до Верховної Ради 2007 року йшов під № 93 за списком блоку «Наша Україна – Народна самооборона», проте до парламенту не потрапив.

Із 2007 по 2010 рік працював заступником міністра юстиції України Миколи Онищука.

Із грудня 2010 по березень 2014 року в уряді Миколи Азарова був уповноваженим з питань антикорупційної політики.

На позачергових парламентських виборах 2014 року балотувався за списками Блоку Петра Порошенка під № 74, однак до Верховної Ради VIII скликання не пройшов. 2016 року з’їздом партії був виключений зі списку разом з іншими 12 кандидатами. Оскаржував це рішення, проте суд не задовольнив позовні вимоги Богдана.

З весни 2014 року – радник голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського, з 2015 року – його особистий адвокат. Зокрема, відомий тим, що вів справи, пов’язані з націоналізацією «Приватбанку».

Призначення Богдана на посаду глави АП викликало звинувачення у порушенні люстраційного законодавства. Про це, зокрема, заявила Тетяна Козаченко, яка виступала одним із ключових співавторів закону «Про очищення влади»​.

Сам же Богдан заявив, що під дію закону про люстрацію потрапив «несправедливо».

Заступники Богдана
Також Зеленський підписав укази про призначення чотирьох заступників глави Адміністрації Президента.

Кирило Тимошенко – керівник телепродакшн-компанії GoodMedia, яка на ринку більше відома завдяки політичній та соціальній рекламі. Саме цей продакшн знімав усі ролики Зеленського, і як писав theБабель, Кирило Тимошенко фактично створив відеообраз кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Кирило Тимошенко
Кирило Тимошенко
Юрій Костюк працював в студії 95 квартал, сценарист серіалу «Слуга народу».

Під час виборчої кампанії Костюк входив у креативну групу штабу Зеленського. «Якщо говорити про мою роль – це креатив, медіа, тобто усе, де потрібна фантазія. Наприклад, це створення роликів «Слуги народу», які виконували роль і промотування серіалу, і кампанії водночас, інші рекламні ролики, якісь білборди. У цілому, чим міг допомагати – допомагав», – заявляв він в інтерв’ю Українській правді.

Юрій Костюк. Фото: пресс-служба «Квартала 95»
Юрій Костюк. Фото: пресс-служба «Квартала 95»
Руслан Рябошапка у політиці давно. Із 1998 року працював на різних посадах у Мін’юсті.

Руслан Рябошапка. Фото: nazk.gov.ua
Руслан Рябошапка. Фото: nazk.gov.ua
У 2013-2014 роках був керівником Департаменту аналізу антикорупційної політики у неурядовій організації «Transparency International Україна».

З березень 2016 по червень 2017 працював членом Національного агентства з питань запобігання корупції. 9 червня 2017 написав заяву про відставку, закликавши народних депутатів якнайшвидше підтримати законопроект про «перезавантаження» НАЗК.

Зазначимо також, що 21 травня ввечері Володимир Зеленський призначив на посаду заступника голови АП заступницю міністра закордонних справ України Олену Зеркаль. Але пізніше указ зник із офіційного сайту глави держави, а потім узагалі був скасований.

Андрій Герус
Представником президента у Кабінеті Міністрів призначений Андрій Герус.

Андрій Герус. Фото Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН
Андрій Герус. Фото Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН
Він народився в 1982 році у м. Нововолинськ Волинської області у шахтарській сім’ї. У 2004 році закінчив Львівський національний університет ім. Івана Франка, економічний факультет, спеціальність – економічна кібернетика. Згодом здобув ступінь МВА у Гренобльській школі бізнесу (Лондон, Велика Британія).

У серпні 2014 року призначений членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

До призначення в НКРЕКП працював директором з інвестиційної діяльності ТОВ «Конкорд Капітал» (в компанії з 2007 року). Після звільнення з НКРЕКП влітку 2015 року повернувся до «Конкорд Капітал» на посаду виконавчого директора.

Під час Майдану жив і працював у Лондоні, координував акції протесту під житловим комплексом «One Hyde Park», де розташована квартира Ахметова.

Зазначимо, що у «команді Зеленського», яка була представлена перед виборами, Герус значився як відповідальний за напрямки енергетики, ЖКГ та антимонопольне регулювання.

Руслан Стефанчук
Також Зеленський призначив свого представника у Верховній Раді. Ним став Руслан Стефанчук –доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України.

Руслан Стефанчук. Фото Синиця Олександр / УНІАН

Руслан Стефанчук. Фото Синиця Олександр / УНІАН
Народився 1975 року в Тернополі. Закінчив Хмельницький інститут регіонального управління та права (спеціальність «Правознавство»), а також Технологічний університет Поділля (спеціальність «Менеджмент виробничої сфери»).

Як помічник співпрацював з народним депутатом від БПП Анатолієм Матвієнком, а також віце-прем’єром Степаном Кубівим.

У 2011–2013 завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України.

Руслана Стефанчука називають ідеологом Зеленського, у команді якого він був представлений як «експерт з реформування державних правових інститутів та законопроектної роботи». Зокрема, він заявляв про необхідність провести у перші 100 днів «аудит держави», у тому числі перепис населення.

Іван Баканов
Не залишився без призначення й очільник партії «Слуга народу» Іван Баканов. Він отримав посаду першого заступника голови Служби безпеки України.

Іван Баканов. Фото Соколовська Інна / УНІАН
Іван Баканов. Фото Соколовська Інна / УНІАН
Іван Баканов – український бізнесмен з Кривого Рогу. Народився у 1974 році.

Із січня 2013 – керівник «95 кварталу». Саме на ім’я Івана Баканова зареєстровані компанії ТОВ «Студія Квартал-95» і ТОВ «Квартал-95». Їх засновник і кінцевий бенефіціар – «Грін Фемілі» Лтд (Green Family Ltd) – зареєстрований на Кіпрі, в Нікосії. Там вказані два керівника – Оксана Лазаренко (дружина Івана Баканова) і Марина Разомова-Георгіу.

Із грудня 2017 – лідер партії «Слуга народу».

Додамо, Баканов був керівником штабу Зеленського та відповідальним за взаємодію з Верховною Радою.

Сергій Шефір
Ще один партнер Зеленського по комедійному бізнесу отримав високу державну посаду. Директор «Студії Квартал-95» Сергій Шефір став першим помічником президента.

Сергій Шефір
Сергій Шефір
Сергій Шефір також уродженець Кривого Рогу, 1964 р. н. Сценарист і продюсер.

Закінчив Криворізький гірничорудний інститут, писав разом з братом Борисом Шефіром для команд КВК: «Мінськ», «Махачкалинские бродяги», «Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит» (Чемпіон СНД), «95-й квартал», «Збірна ХХ століття», «Збірна ХХI століття».

Познайомився із Володимиром Зеленським у 1995 році, коли разом зі старшим братом Борисом організовували в Кривому Розі фестиваль КВК.

У 2003 році брати Шефіри разом із Зеленським заснували «Студію «Квартал 95». За даними ЗМІ, вже під час президентської кампанії Шефіра називали «правою рукою» Зеленського. Він супроводжував тоді ще кандидата в президенти під час усіх важливих зустрічей з політиками, зокрема, з Володимиром Гройсманом.

Руслан Хомчак
Новим начальником Генерального штабу – головнокомандувачем Збройних сил України став Руслан Хомчак.

Руслан Хомчак. Фото Ратинський В'ячеслав / УНІАН
Руслан Хомчак. Фото Ратинський В’ячеслав / УНІАН
Руслан Хомчак народився у 1967 у м. Рівне. Закінчив Московське загальновійськове училище.

За часів незалежності був начальником штабу 24-ї окремої механізованої бригади у місті Яворів на Львівщині, командував 300-м окремим механізованим полком у Чернівцях, очолював 72-у окрему механізовану бригаду у Білій Церкві.

У 2009 році він очолив штаб 8-го армійського корпусу, а 2012 року став командиром 6-го армійського корпусу, який з 2013 року називався оперативним командуванням «Південь».

У 2011 році Руслан Хомчак отримав звання генерал-майора, а у 2013 році – звання генерал-лейтенанта.

Під час війни на Донбасі Руслан Хомчак командував одним із секторів сил АТО у Донецькій області та операцією зі взяття Іловайська.

За інформацією журналіста Юрія Бутусова, 5 серпня 2014 року Хомчак отримав наказ командувача АТО Муженка оточити Донецьк. З півночі підрозділи 93-ї бригади мали перекрити основні траси з Горлівки до Донецька і вийти до Нижньої Кринці, а з півдня, з району Старобешевого українські війська мали зайняти Іловайськ, Харцизьк, і з’єднатися в районі Зугрес-Нижня Кринка. На утримання Іловайська російське командування направило свої резерви. 23 серпня російська регулярна армія завдала удару з РФ і оточила війська сектору «Б» під Іловайськом.

Наголошується, що командний пункт Хомчака розташовувався поза кільцем оточення, і за ним тричі висилались евакуаційні групи, але генерал відмовився залишати підлеглих солдатів і офіцерів. На наступний день після того, як війська потрапили в оточення, з проросійськими бойовиками нібито вдалося домовитися про «зелений коридор» для виведення бійців і техніки. Однак обидві колони під час виходу з міста були розстріляні проросійськими бойовиками і російськими військовиками. Хомчаку вдалося вибратися з оточення.

В інтернеті для дискредитації Хомчака поширюється відео, що нібито Хомчак покинув при виході з оточення журналіста. Видання «Цензор.НЕТ» повідомляє, що в ході слідства військової прокуратури всі ці звинувачення було спростовано усіма очевидцями – іншими учасниками групи, в яку виходив Хомчак.

Після Іловайської трагедії Хомчак обіймав посаду начальника штабу сухопутних військ ЗСУ. А в серпні-жовтні 2016 року генерал Хомчак – командувач силами АТО на Донбасі.

З лютого 2017 року до моменту призначення начальником Генштабу Хомчак був головним інспектором Міністерства оборони. На цій посаді Хомчак об’їхав більшість військових частин, брав участь у розслідуваннях всіх відомих НП у військах за останні два з половиною роки. Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/05/22/pershi_pryznachennya_zelenskogo_hto_tsi_lyudy_1577483

Джерело: zik.ua