СБУ затримала вербувальника «ДНР» з Дніпропетровська

4 листопадаа 2014 15:48
espreso.tv

espreso.tv

Служба безпеки України затримала громадянина України, який за завданням російських спецслужб пропагував сепаратизм, сприяв бойовикам у підготовці терактів на території Дніпропетровської області

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-центр СБУ.

Так, силовики встановили, що в липні поточного року 33-річний мешканець Дніпропетровська виїхав до окупованого Криму, де був завербований представниками російських спецслужб.

«Від ФСБ він отримав першочергове завдання – приєднатись до діяльності «ДНР» та «ЛНР» і готувати диверсії у регіоні. Зловмисник повинен був поширювати матеріали, що містили публічні заклики до порушеннятериторіальної цілісності України. Йому було обіцяно 1000 доларів США щомісяця», – розповіли в СБУ.

Після повернення до Дніпропетровська зловмисник розпочав підпільну діяльність щодо створення злочинноїгрупи. Через соціальні мережі він добирав місцевих мешканців в якості, так званих, “ополченців”, які у подальшому мали брати участь у збройних нападах на підрозділи Нацгвардії та Збройних Сил України.

За даними СБУ, у помешканні затриманого було вилучено дві гранати та виявлено комп’ютерну техніку, яку він використовував для антиукраїнської пропаганди та онлайн зв’язку з координаторами з Росії, велику кількість примірників газети «Новоросія».

Наразі розпочато кримінальне провадження за ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу України.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, його взято під варту.