Влада почала вручати підприємствам-забруднювачам довкілля “чорні мітки”

11 листопадаа 2014 14:11
golos.com.ua

golos.com.ua

Більшість підприємств — забруднювачів атмосфери Дніпропетровщини продовжують ігнорувати всі екологічні норми й на постійні попередження щодо необхідності впровадження природо-охоронних заходів фактично не реагують.

Таким безвідповідальним виробникам влада й громадські організації оголосили «каральну» кампанію. Як попередження їм тепер вручають… «чорну мітку», пише Голос України.

Підписався — виконуй

Першим «мітку» від заступника голови облдержадміністрації Бориса Філатова і представника громадської організації «Зелений світ» Павла Хазана одержало керівництво Придніпровської ТЕС.

За даними «Зеленого світу», щороку ТЕС викидає майже 83 тисячі тонн забруднювальних речовин — близько 83 кілограмів на кожного жителя обласного центру. Щоп’ятниці підприємство відключає фільтри, і промислові викиди потрапляють у житлові масиви. Тому в попередженні зазначено конкретні вимоги щодо припинення несанкціонованих викидів — із вказівкою термінів виконання природоохоронних заходів.

— Ми хочемо, щоб ці «чорні мітки» змусили керівництво ТЕС замислитися. Вимагаємо, щоб ТЕС установила всі передбачені проектом фільтри, використовувала якісніше паливо, — заявив Павло Хазан. — Підприємство має виконувати програму поліпшення стану довкілля на 2007—2015 роки, під якою його керівництво підписалося.

Громадські активісти впевнені, що станція може нормалізувати викиди вже сьогодні. Достатньо хоча б не відключати вже встановлені фільтри. А також терміново розпочати роботу зі створення системи моніторингу над проектом модернізації технологічного процесу.

Якщо господарі не зрозуміють…

Як повідомили «Голосу України» в облдержадміністрації, уже розпочато переговори з керівництвом компанії ДТЕК, якій належить Придніпровська теплова електростанція. Компанія обіцяє врахувати вимоги обласної влади й громадськості і вже взялася за розробку відповідних планів з реконструкції підприємства і встановлення нових фільтрів.

— Думаю, найближчим часом буде проведено належні першочергові заходи, які дадуть змогу знизити рівень викидів в атмосферу, — наголосив заступник голови ОДА Борис Філатов. — Також ДТЕК обіцяє протягом дев’яти місяців установити нові очисні споруди.

Найближчим часом такі екологічні «чорні мітки» можуть одержати й інші підприємства — забруднювачі атмосфери. Наступне в черзі на її одержання — керівництво заводу імені Петровського.

… — потрібно знімати пільги

Нині в регіоні діє Програма поліпшення екологічного стану області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємствами-забруднювачами на 2007—2015 роки. До неї ввійшло 25 підприємств, які дають 98 відсотків усіх викидів.

Через цю програму підприємство вписує заходи, які воно має виконати — і за це воно звільняється від сплати за викиди. Водночас, якщо заплановані заходи в строк не виконано, то управління екології має зняти пільги й нараховувати плату.

— А на ділі підприємства в строки заходи не виконують, звертаються до обласної ради, яка ухвалювала програму, з проханням перенести терміни. І такі перенесення відбуваються з року в рік, — розповів «Голосу України» депутат міськради, член комісії з охорони здоров’я й екології, який був заступником начальника облуправління охорони навколишнього природного середовища Вадим Гетьман. — Цього робити не можна, адже підприємство з самого початку заявляло про строки — чому тепер вимагають їх перенесення? Це неправильний підхід. Не встигли — платіть у бюджет у п’ятикратному розмірі.

В ОДА наголошували на тому, що їхня підтримка громадськості в екологічному питанні викликана не політичною доцільністю чи бажанням сподобатися виборцям. Представники обласної влади, як і інші жителі регіону, зацікавлені в нормалізації екологічної ситуації.

На словах чиновники адміністрації погоджуються, що можна довго думати про економічну складову, однак ці питання не можна перекладати на здоров’я людей.

ДО РЕЧІ

Вимоги «чорної мітки» до Придніпровської ТЕС:

1. Терміново виконати заходи, передбачені Програмою поліпшення екологічного стану Дніпропетровської області за рахунок зменшення забруднення довкілля основними підприємствами-забруднювачами на 2007—2015 роки.

2. Надати можливість установити постійний пост громадського екологічного контролю на території підприємства.

3. Розробити й впровадити систему екологічного моніторингу підприємства відповідно до міжнародних стандартів.

4. Забезпечити темпи зниження викидів в атмосферне повітря не менш ніж сорок відсотків на рік.

5. Розробити й впровадити програму переходу підприємства на вугілля високої якості — відповідно до сучасних європейських норм.

ДОВІДКОВО

Придніпровська ТЕС займається виробленням електричної й теплової енергії за рахунок спалювання твердого палива. Природний газ і мазут використовують для розпалювання котлів і підсвічування факела. Потужність становить 1765 МВт. ТЕС є найбільшим забруднювачем атмосферного повітря Дніпропетровська, посідаючи четверте місце в області за обсягами викидів забруднювальних речовин в атмосферне повітря. За 2013 рік загальний обсяг викидів від підприємства становив майже 83 тисячі тонн: за сім років ця цифра збільшилася на понад 12 відсотків.