Сурсько – Литовське – багатонаціональне село

16 листопадаа 2014 23:06

DSC_0047Україна – це щедра земля під волошковим небом, це задумливі степи, широкі поля, густі ліси й гірські вершини. Це сині озера та річки, калина біля вікна й журавель у небі. Це отчий дім, дорога в школу, рідна мова й пісня колискова, це мама й тато й вся сім’я. Це все наша Батьківщина, наша земля, наша Україна.

Осінній день зібрав жителів села Сурсько-Литовське, що у Дніпропетровькому районі, в єдиному пориві радості, щоб із почестями відзначити урочисте свято – День народження села.
Вважається, що коріння громади пішли від переселенців із Білорусії. На території поселення був створений свій говір, який об’єднав у собі українську та білоруську мови. Так і вийшов своєрідний Сурсько-Литовський говір. Люди жили й живуть на території села великою багатонаціональною сім’єю.
Цього дня звучали побажання миру, добробуту привітним мешканцям, слова дружби й добра від Сурсько-Литовського сільського голови Григорія Андрєєва, почесних гостей свята, ­ голови райдержадміністрації Едуарда Підлубного: «Від імені Дніпропетровської районної державної адміністрації я сердечно вітаю всіх жителів та вихідців села Сурсько-Литовське з величним святом. День народження села – особливий день, який об’єднує всіх, хто любить свою малу Батьківщину, тих людей, чиєю працею вона створювалось. А ваше село здавна славилося своїми людьми, всім, хто хоч раз побував у Сурсько-Литовському добре відома ваша гостинність і чуйність».
На заході добрими словами були відзначені жителі Сурсько-Литовського, люди, які своєю невтомною працею роблять значний внесок у процвітання улюбленого села: Валентина Граненко, технічний працівник сільського Будинку культури; Валентина Шульгіна, активна учасниця художньої самодіяльності («Здравушка»); Григорій Мальований, голова фермерського господарства «Тетяна і К»; Ольга Щербакова, вчитель початкових класів Сурсько-Литовської СШ; Валентина Скок, сімейний лікар сільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.
Урочисту пісню «Моє село» (автор слів та музики Тетяна Васильєва) виконав хор «Здравушка».
Не про кожне село написана книга, а Сурсько-Литовське може пишається своїм літописом. Історію села, цікаві факти з життя односельців зібрав у виданні «Село рідне, Сурсько-Литовське» автор – письменник, краєзнавець Олександр Соловей.

Таміла ЖОРНЯК.