” І наш народ так б’ється…”

28 листопадаа 2014 15:09

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          У театрі імені Т.Г.Шевченка відбулася прем’єра вистави-концерту за творами Івана Франка.

         Середина листопада в Дніпропетровському академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка видалася багатою на експерименти, в основі яких лежить вічна класика.

     На малій сцені відбувся творчий вечір артистки Наталії Гаврикова – моноспектакль за творами Лесі Українки «Буду жити!». Як повідомляє газета “Днепр вечерний”, вхід на вечір був безкоштовним, а добровільні пожертвування, які вдалося зібрати, будуть перераховані в зону АТО.

          А напередодні шевченківці порадували прем’єрою вистави-концерту «Я бачив дивний сон …» молодих глядачів – втім, відкрити для себе творчість Івана Франка не пізно в будь-якому віці. Дізнатися те, що виходить за рамки шкільної програми. Згадати, що Франко – це не тільки зазубрені усіма колись «Каменярі», а ще чудова інтимна лірика. І проникливі пісні на його вірші – чого варта одна лише «Чому являєшся мені у сні …». Або «Ой ти, дівчино, з горіха зерня …». Крім того, Іван Франко – автор дивовижних за своєю місткістю і мудрості притч.

       Саме ці твори читають зі сцени одинадцятикласники, ролі яких грають молоді актори театру – Ярослав Безкоровайний, Тетяна Башкатова, Яна Григоришина, Владислав Олійник, Максим Подорожний, Дмитро Прищепо, Тетяна Лоза, Василь Петрушко, Олександр Пасєка, Галина Самара, Світлана Сушко, Аліна Чернодуб , Кирило Чернявський.

        Творчість Івана Франка вони вивчають в невимушеній обстановці, за столиками арт-кафе, розповідаючи один одному притчі про людину, яку переслідують різні неприємності, про кипарис, про любов, про жіночу красу, про вдячність. Найбільші овації зірвала притча про людину, яка замість того, щоб допомогти потопаючому куму, порадила: «Не витрачайте, куме, сили, спускайтеся на дно!».

        Далі поет у цій, дійсно «Сучасній приказці», розмірковує про те, що така ситуація дуже актуальна і для України. А вже для нас, сьогоднішніх, як актуальна!

       Автором цієї інсценізації став народний артист України Валерій Ковтуненко, режисером-постановником – народна артистка України Лідія Кушкова. Про те, що поезією і прозою Івана Франка вони цікавляться давно і глибоко, свідчить те, що в 90-і роки подружжя зняли відеофільм «Червона калино, чому в лузі гнешся?».

       Для цього вони здійснили творчу поїздку до Львова: поклали квіти на могилу класика, побували в його будинку-музеї, побудованому в 1902 році. Розповідь екскурсовода про життя Івана Яковича, про його взаємини з дружиною – Ольгою Федорівною, про дружбу з оперною співачкою Соломією Крушельницькою органічно доповнюють вірші та пісні у виконанні Лідії Кушкової і Валерія Ковтуненко.

          Для юних глядачів вистави, під час якого демонструється відеофільм, напевно був приємною несподіванкою той факт, що нинішній директор і художній керівник театру ім. Т.Г.Шевченка не тільки володіє оксамитовим голосом, а й чудово грає на гітарі. Що ж, зараз все українське – у великому фаворі, а лірика і зовсім ніколи не виходила з моди.