Криниця невичерпного співу

28 листопадаа 2014 10:56

DSC_0072     Дніпропетровщина − край, овіяний козацькою славою, щедрий на талановитих людей. З діда-прадіда линули над Дніпром безсмертні хвилюючі народні пісні, зігріваючи серце й голублячи душу кожного.

      Українська народна пісня становить народну святиню, в ній горить любов до Батьківщини, виблискує слава минулих подвигів. Письменник Олекса Вусик казав, що «Криниця» – це ще й весь діапазон українського жіночого характеру. Тут є вдачі романтично-заглиблені й весело-відкриті, є природжені та елегійні мрійниці. Та все-таки всі вони з нев’янучою іскринкою народного гумору. Блиск, рішучість, внутрішній во­гонь – все це «Криниця».

     Минулої п’ятниці в Підгородненській СШ-3 відбулося чудове свято з нагоди відзначення 25-річчя творчої діяльності народного фольклорно-етнографічного гурту «Криниця» Дніпропетровського районного Будинку культури, керівник  – Анатолій Напреєв. Репертуар колективу  різноманітний: обрядові пісні, козацькі, рекрутські, побутові пісні, ліричні, стрілецькі, чумацькі, жартівливі, історичні, весільні, колядки, щедрівки, пісні про Велику Вітчизняну війну, пісні про кохання, а також авторські пісні, до яких музику пише їх керівник.

     Вам траплялося коли-небудь, припавши до степової  криниці, вгадувати крізь відбите в ній її джерельні глибини? Джерельне свічадо «Криниці» це – пісня давня, степова, в якій відбито вдачу та душі цих жіночок, невтомних і красивих, як бджілки – працьовиті Божі створіння. У жовтні 1989 року  організували хор ветерани  праці в селі Підгородне. Засновником була педагог, зараз вона староста прославленого народного колективу «Журавка» Лідія Чеберячко. Згодом хор розділився на два прекрасних ансамблі: «Криниця» і «Журавка». Перший склад колективу мав 13 учасників. За мету своєї пісенної  творчості ансамбль взяв пошук, відродження та збереження української народної пісні, обрядів та традицій  рідного степового  краю. По крупицям відроджує й зберігає козацьку спадщину.

      «Криниця» нині вже прославлений колектив. За ним життя, родовід, історія, рідна земля й душа народу українського. Пісні краю створені кількома поколіннями наших талановитих пращурів, що залишили по собі вдячним нащадкам перлини українського національного співочого багатоголосся. І носіями цього  є берегині народних пісень, звичаїв, обрядів – підгородненські жіночки. Зараз склад колективу 9 учасників. Першим художнім керівником «Криниці» тривалий час був В’ячеслав  Фесюра – людина, яка чимало віддала сил, аби знайти оту суголосність колективу, якою відзначається гурт. Плідно з «Криницею» працював і Олександр Терехов. З 2001 року – керівник колективу Анатолій Напреєв.

      Катерина Карапиш – лірична, м’яка, дзвінкоголосе сопрано, невимовно добра з природи, в колективі 11 років. Марія Корнута – найповажніший учасник ансамблю, солістка з неповторним тембром голосу, чудова господиня,  її вареники  найсмачніші в світі, чуйна, щедра, полюбляє смаковитий «з перцем» народний гумор. Багато пісень вона принесла в колектив. У цьому році їй виповнилось 80 років.

       Багато пісень співаючи разом із мамою в гурт принесла Валентина Колісник. ЇЇ соковитий голос виводить пісню у той високий простір, де хороше й привільно співучій душі. А ще вона – чудова господиня. Бо її пиріжки – найсмачніші. Раїса Полив’яна – солістка з міцним невимовно сильним голосом, староста обрана одноголосно й на протязі 25 років вирішує всі організаторські  питання. Це та доброта, яка здатна обійняти весь світ, яка й нагодує, й напоїть, й пригостить. У народі говорять, що той, хто співає, своїм голосом сягає піднебесся й ніби спілкується із Всевишнім. Усі учасники в гурті – самобутні особистості. Грайлива й чутлива до ритмічності, розсипами бубнів супроводжує жартівливі пісні Тамара Сивогривова. Не так давно до жіночого колективу  прийшов Леонід Барабан. Та серед них виділяється Марія Заугольна, адже вона прагне творити свої пісні, які йдуть із глибини душі, бо Україна – відроджується, бо – серце співає. Створився творчий талановитий дует.

     За свій творчий шлях колектив брав активну участь у багатьох заходах, які проходили на Дніпропетровщині. Виїздили на фестивалі за межі області та України. Аплодували аматорам в Угорщині, Польщі, Білорусії. Вони – лауреати та дипломанти міжнародних, Всеукраїнських, обласних фестивалів міст: Нікополь, Рівне, Луцьк, Тернопіль, Рава-Руська, Коломия, Чернівці, Суми, Полтава, Трускавець, Івано-Франківськ, Космач. Двічі брали участь у звітному концерті Дніпропетровської області в Палаці України міста Києв.

      Цього дня «Криниця» зачаровувала своїм унікальним співом, присутні поринули у самобутній світ українського народу та почули пісні:  «Понад яром, яром», «Ой на горі ячмінь», «Що й за гори»,  «В садочку гуляла», «Ой сад ти мій сад» та власні пісні «Вишиванка», «Село моє», «Гей до гурту козаченьки».

      З вітальним словом до ювілярів звернулася Алла Сафронова, начальник відділу культури туризму, національностей та релігій Дніпропетровської районної державної адміністрації: «Не зважаючи на складну ситуацію на сході України, коли наша ненька кровоточить, а душа плаче  від болю, українці продовжують співати, бо пісня – це невмирущий дух нашого народу. І таким носієм духовної спадщини є гурт «Криниця», який живе піснею та живить наш славетний край. Бажаю здоров’я, натхнення, творчих успіхів та світового визнання».

      На адресу ювілярів звучали привітання: Миколи  Семенюка, заступника голови Підгородненської міської ради, Вікторії Чередніченко, директора народного історико-краєзнавчого музею імені Олекси Коваля, Тетяни Бобрової, художнього керівника Підгородненського міського Будинку культури імені Тараса Шевченка, Таїсії Ковальчук, хрещеної матері «Криниці» – журналіста Дніпропетровського державного радіо, Вікторії Карпович та Марії Марфабудінової, науковців Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, Валентини Кучеренко та Лідії Роздайбіди, методистів обласного  методичного центру клубної роботи та народної творчості Дніпропетровської облдержадміністрації, Лариси Омельченко та Костянтина Дуба із м. Підгородне, народного ансамблю «Чорнобривці», керівник Микола Чирва, Заслужений працівник культури України, народного ансамблю «Чумацький шлях» (керівник Петро Ціхач).

     Гурт «Криниця» висловлює подяку за допомогу в проведенні святкового заходу Юрієві Кричкевичу, директорові Підгородненської СШ-3 та Людмилі Закладній, педагогу-організатору. Подарунком для присутніх стали виступи дитячих колективів «Анти» та «Енжелс».

      Любов до України, до рідної землі – невичерпне джерело для самобутніх талантів, якими славиться Дніпропетровщина, а народний фольклорно-етнографічний гурт «Криниця» – це перлина, якою пишаються на Придніпров’ї. Спасибі «Криниці» за щирість почуттів, за невичерпну силу пісні з чистого природного джерела. Щиро вітаємо  колектив із ювілеєм, бажаємо доброго здоров’я, заслуженого визнання шанувальників української народної пісні.

                                                                                                                                                Юлія ЧУМАК