Непростий шлях до нагород

22 Грудня 2014 10:23

DSC00353З поміж 288 сільських рад  регіону кращим керівником серед посадових осіб місцевого самоврядування стала Катерина Желяб’єва, Любимівський сільський голова.

– Катерино Павлівно, за підсумками 2014 року Ви стали кращим головою Дніпропетровського району та області, тож це подвійне свято. Знаючи які складні задачі Ви ставили перед собою, можна зробити висновок, що за нагородами стоїть важка наполеглива праця.

– Чотири роки тому, коли люди довірили мені посаду сільського голови, я з великим ентузіазмом, бажанням і наполегливістю разом зі своїми однодумцями – активом громади – продовжила втілювати в життя Концепцію стратегічного розвитку території Любимівської сільської ради до 2020 року, складовою частиною якої стала Програма соціально-економічного та культурного розвитку Любимівської сільської ради на 2014 рік. Програма була направлена на вирішення комплексу проблемних питань в усіх без винятку сферах соціально-економічного та культурного життя територіальної громади. Всі заходи Програми безпосередньо пов’язані з моїми передвиборчими забов’язаннями – не простими обіцянками, а з реальними діями сільської ради.

– На скільки мені відомо, це не єдина перемога, здобута любимівцями в цьому році? 

– Так, це правда, ТОВ «Любимівка», яке очолює депутат районної ради В’ячеслав Лінський, зайняло перше місце в Дніпропетровському районі за підсумками збору врожаю.

Наше тріо «Горлиця» (керівник колективу Гульнара Шевченко) вибороло І місце в районному фестивалі-конкурсі «Покрова», який проходив у жовтні місяці в районному Будинку культури.

Одним із кращих в області є дошкільний навчальний заклад «Чарівна казка», колектив якого нагороджений багатьма Грамотами та Подяками, завідуюча Світлана Коваленко.

А ще КП «Господар», директор Михайло Федірко, визнано кращим комунальним підприємством району, і в нагороду за відмінну працю колектив підприємства отримав від обласної ради та облдержадміністрації у користування багатоцільовий трактор-навантажувач «HYundai»! Це неочікувана надзвичайно велика радість, як для наших комунальників, так і для всієї любимівської громади.

DSC00386– Ваша активна громадянська позиція викликає повагу. Але ж така робота потребує багато зусиль, чому вибрали такий життєвий шлях?

– Я народилась і все життя прожила в Любимівці, тож кому, як не мені знати тут кожен куточок. Любимівська сільська рада розташована на території площею 11 тис. га, з яких 9 тис. га – рілля та пасовища. До складу Любимівської сільської ради входить три населених пункти: Любимівка, Перше Травня та Придніпрянське. У трьох селах розміщено 1018 дворів, де проживають 3217 людей, і всі вони складають любимівську громаду, за яку я несу відповідальність.

Працюю наполегливо, так, щоб не соромно було дивитися в очі своїм рідним, друзям, односельцям. Відступати перед труднощами не в моєму характері. За фахом я економіст-бухгалтер, у 1989 році закінчила Київський інститут народного господарства ім. Д. С. Коротченка, тому завдання, які стояли перед сільською радою щодо організації забезпечення життєдіяльності всіх об’єктів соціально-культурної сфери, мені добре зрозумілі й здійснимі.

На території Любимівської сільської ради працюють: Любимівська СШ, дитячий заклад «Чарівна казка», Будинок культури, амбулаторія ЗПСМ, два ФАПи, поштове відділення, магазини, кафе, кіоски, фермерські господарства, два салони-перукарні.

За рахунок сільського бюджету в 2011-2014 рр фінансувалося:

– утримання ДНЗ «Чарівна казка»; у 2014 р. вартість харчування на одну дитину складала 25 грн – це найвищий показник у Дніпропетровському районі;

– утримання закладів культури;

– утримання органів місцевого самоврядування;

– утримання Центру соціальних служб сім’ї дітей та молоді; заходи із соціального захисту населення.

За 2011-2014 рр із сільського бюджету були профінансовані роботи із благоустрою території населених пунктів Любимівської сільської ради на суму 3 870,8 тис. грн, в тому числі у 2014 році на суму 1724,5 тис. грн.

Виготовлена містобудівна та землевпорядна документації, розроблені Генеральні Плани розвитку території населених пунктів Любимівської сільської ради.

Розроблені проекти землеустрою, щодо визначення меж водоохоронної та водозахисної смуги р. Дніпро. Розроблений Генеральний план облаштування пляжної зони в селі Любимівка.

Впродовж 2011-2014 рр надані субвенції в бюджет району: на оздоровлення дітей в сумі 200 тис. грн; заробітну плату робітникам закладів освіти 196 тис. грн; на ремонт Волоської загальноосвітньої школи в сумі 100 тис. грн; на ремонт каналізаційної системи с. Олександрівки на суму 200 тис. грн;  на утримання та медикаменти для закладів охорони здоров’я на суму 100 тис. грн; профінансовані роботи із повної заміни електропроводки в Любимівській школі в сумі 300 тис. грн.

Виділена дотація КП «Господар» Любимівської сільської ради в сумі 90 тис. грн.

IMG_7197– Любимівська сільська рада досить самодостатня, вам по силі навіть допомагати району, та чому такий видимий прорив у виконанні багатьох завдань відзначений на районному та обласному рівнях саме в цьому році?

– Багато часу й великих затрат вимагали проекти, які ми підготували до кожного напрямку робіт, це дуже кропітка, але малопомітна робота. Тільки в 2014 році  проекти в більшості знайшли своє втілення.

У жовтні 2014 р. завершені роботи із відновлення вуличного освітлення в селах Любимівка, Перше Травня та Придніпрянське. Загальна вартість робіт – 290 тис. грн.

Всього за 2011-2014 роки освоєно 3 694,5 тис. грн, у тому числі в 2014 р. – 1 716 тис. грн, запланованих на капітальний та поточний ремонт вуличних доріг. Капітально відремонтовано 12 км доріг, поточний ремонт проведений на 6,5 км доріг.

У рамках заходів санітарної очистки населених пунктів Любимівської сільської ради придбано 100 баків для збору твердих побутових відходів на суму 64 тис. грн. Обладнані спеціальні площадки для розміщення даних баків. Укладено договір на вивіз ТПВ з ВАТ «Дніпрокомунтранс». Згідно з договором ТПВ вивозяться два рази на тиждень.

До святкування Дня Перемоги в с. Придніпрянському проведено заміну пам’ятника загиблим воїнам у роки Великої Вітчизняної війни на пам’ятник із довговічних матеріалів. Проведено благоустрій прилеглої території.

 До Дня пам’яті аварії на ЧАЕС у квітні 2013р. у с. Любимівці було відкрито Алею Слави, у квітні 2014 р. у день пам’яті про жахливу трагедію людства – аварію на ЧАЕС відкритий пам’ятний знак ліквідаторам, а також пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам.

У селі Перше Травня з 2012 р. почали працювати два пункти доочистки питної води. Вартість проекту – 620 тис. грн. Проект реалізовано за кошти сільського бюджету. В 2014 р. у с. Любимівці встановлені 2 пункти доочистки питної води. Вартість проекту – 930 тис грн. Для надання можливості користування питною водою мешканцями села залишилось отримати Дозвіл на спеціальне користування водою.

До Дня захисту дітей відкрито два дитячих майданчики в селах Перше Травня та Придніпрянське.

До Дня молоді був відкритий спортивний майданчик у с. Любимівці, де облаштоване місце для гри у волейбол, баскетбол, різнорівневий турнік та 7 видів тренажерів.

– Які проекти плануєте втілити в життя найближчим часом?

– На досягнутому ми не зупиняємось. За рахунок сільського бюджету на сьогоднішній день Любимівською сільською радою виготовлені проекти на виконання наступних робіт:

– будівництво приміщення для музичного та спортивного залів дитячого закладу «Чарівна казка»;

– газифікація с. Придніпрянське;

– гідрологічне покращення русла р. Течії на території с. Любимівки та с. Придніпрянського;

– реконструкція трьох насосних станцій технічної води;

– капітальний ремонт меморіального комплексу пам’яті загиблим воїнам у роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр у с. Любимівці. Роботи по даному проекту вже ведуться.

І, без перебільшення, нашою гордістю стане наймасштабніший проект – «Реконструкція Будинку культури під районний спортивно-культурний комплекс у селі Любимівка». Розпочаті роботи, пов’язані з обладнанням системи відводу стічних вод та каналізації. Загальна вартість проекту складає майже 15 млн грн. Мріємо якомога швидше завершити це будівництво.

– Чому саме культура й спорт у центрі особливої уваги?

– Багато років у нашій країні мало приділялось уваги духовності, патріотизму, вихованню підростаючого покоління. Зараз ми пожинаємо плоди цієї байдужості. Розбрат у суспільстві, культ багатства та вседозволеності зробив свою чорну справу.

Ми в своїй громаді на перше місце ставимо виховання розумної, думаючої, духовно багатої та всебічно розвиненої людини. Адже сьогоднішнім юнакам та дівчатам будувати завтра майбутнє нашої держави. Саме від нас залежить про що вони будуть мріяти і до якої мети прагнути.

– Плани досить далекоглядні, та чи ніщо не завадить їх здійсненню?

– На жаль, наше майбутнє під загрозою, головне завдання сьогодні – зберегти цілісність кордонів нашої держави. За великої підтримки В’ячеслава Лінського та всіх керівників установ і організацій, що функціонують на нашій території, сільрада цілеспрямовано веде роботу із допомоги учасникам воєнних дій на сході України. За цей період придбано індивідуальних засобів захисту, продуктів харчування більше ніж на 30 тис. грн. Від нашої громади в антитерористичній операції беруть участь 17 воїнів-захисників. Та найважливіше для наших земляків, які щоденно ризикують своїм життям, моральна підтримка людей. Ми постійно забезпечуємо з ними зв’язок, переймаємося проблемами, вихованці дитсадка та школярі передають послання солдатам у вигляді листівок, малюнків, поробок. Ми всі щиро віримо й прагнемо найшвидшої перемоги та встановлення миру й спокою в нашій країні.

– Катерино Павлівно, є нагода звернутись до громади, що б ви хотіли сказати односельцям?

– Шановні жителі села, депутати сільської ради, члени виконавчого комітету, активісти органів самоорганізації населення, працівники Любимівської сільської ради!

Моя нагорода з нагоди Дня місцевого самоврядування – це нагорода всіх нас, хто вболіває за свою малу батьківщину. Адже місцеве самоврядування є основою громадянського суспільства, вираженням ініціативи людей. Велика роль у цьому процесі належить депутатам сільської ради, які представляють інтереси нашої територіальної громади.

Повсякденними турботами людей переймаються також члени виконавчого комітету, службовці органів місцевого самоврядування, й, звичайно, активні громадяни, які беруть участь у вирішенні багатьох важливих питань. Це свято стосується кожного жителя Любимівської громади, адже разом ми громада, яка вирішує проблеми місцевого значення, що відіграють вирішальну роль у розвитку та розбудові наших сіл, забезпеченні їх життєдіяльності.

Тому я, як сільський голова, хочу подякувати всім, хто має причетність до місцевого самоврядування, адже ми з вами робимо спільну справу – працюємо задля добробуту людей, робимо наші села кращими.

Уклін і шана вам, дорогі земляки, за любов до рідного села, самовіддану щоденну працю, активність у громадсько-політичному житті, велике бажання і здатність здолати всі негаразди.

Сердечно бажаю всім, хто працює на благо Любимівської територіальної громади, кожній родині, кожному жителю міцного здоров’я, достатку й благополуччя. Нехай усі життєві негаразди обходять вас стороною, а непохитна віра у щасливе майбутнє рідного села додають сили й наснаги!

– Приєдуємось до Ваших щирих побажань на адресу любимівської громади, зичимо нових здобутків і заслужених нагород.

Таміла ЖОРНЯК.