Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща

12 Січня 2015 17:58

28287Будьте обережні при зануренні в крижану воду на Водохреща!

У зв’язку зі святкуванням 19 січня Водохреща Господня необхідно бути вкрай         обережними. 
Не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки чи ставка, переконайтеся, що лід, на який ви виходите, достатньо міцний. Про це повідомляє  сайт ОДА.
Дотримуйтесь елементарних правил безпеки. По-перше, перед купанням обов’язково слід пробігтися, адже організм має розігрітися. По-друге, перебування в холодній воді понад 20 секунд має далеко не цілющі властивості. Третини хвилини цілком достатньо, щоб організм не тільки не змерз, але й зігрівся, і в кров потрапили гормони, які мають протизапальну дію.
Після занурення обов’язково треба розтертися рушником і зігрітися гарячим чаєм, або більш міцним напоєм в невеликій (100 грам) кількості.
Перед купанням на Водохреща проконсультуйтеся з лікарем.
Слід зазначити, що під впливом холоду в організмі звужуються судини, збільшується частота серцевих скорочень, а це – пряма дорога до інсультів та інфарктів. І хоча лікарі, в цілому, погоджуються з тим, що короткочасне занурення в холодну воду корисне, застерігають від цього людей з певними вадами здоров’я. Схильним до впливу холодової алергії – занурення в холодну воду забороняється взагалі.
Як надати першу допомогу?
На випадок, якщо все ж таки доведеться надати допомогу потерпілому за відсутності медичного працівника, слід зробити наступне: якомога швидше укрити потерпілого від вітру і холоду; замінити мокрий одяг; якщо необхідно, зробити штучне дихання та непрямий масаж серця; по-можливості дати йому гарячу їжу і напої. Ні в якому разі не намагайтеся відігріти таку людину гарячою водою чи вогнем!
Нехай Ваш відпочинок буде радісним, приємним, а головне – безпечним!

Джерело: сайт ОДА