Двоє літераторів Дніпропетровщини стали лауреатами міжнародної Літературно-мистецької премії імені П. Куліша

13 Січня 2015 15:05

_1_14211525024430-324EПочесні нагороди отримали письменник, тележурналіст, засновник і незмінний редактор художнього й публіцистичного щомісячника «Бористен» та його релігійного додатку «Наша Церква – Київський Патріархат» Фідель Сухоніс, а також дитяча письменниця Еліна Заржицька за книжку казок та легенд «Великий луг над Дніпром». Їх кандидатури обрано з понад 300 подань і пропозицій з усіх регіонів України та закордону. Про це повідомляє  сайт ОДА.

Ці лауреати відомі літературні та мистецькі діячі не лише на Дніпропетровщині, а й в Україні.
Фідель Сухоніс видається з 1990 року, в тому числі й у перекладах англійською, російською, білоруською та польськими мовами. Він – автор близько 30 книг та колективних збірників, серед яких гумористичні та публіцистичні, оповідання, художньо-публіцистичні есе, твори для дітей. Має численні публікації в періодичній пресі України, Росії, США, Канади, Австралії, Бразилії, Польщі, Румунії.
Еліна Заржицька відома як автор казок, пригодницьких та історичних повістей для дітей молодшого, шкільного молодшого та шкільного середнього віку.
Дітлахам вже давно полюбилися «Приключения розового динозаврика и его друзей», «Як черепаха Наталка до школи збиралася», «Великий Луг над Дніпром: казки і легенди» та інші її твори. За мотивами казки Еліни Заржицької «Як черепаха Наталка до школи збиралася» створено мультфільм (у 4-х серіях). За її лібрето композитор Валентина Фалькова написала і здійснила постановки музичних спектаклів «Як тітонька Жабка на ринок ходила» та «Пригоди Морського Коника» для авторського дитячого музичного театру «Надежда» при ДДМШ № 3 і Будинку вчених м. Дніпропетровська.
Цьогорічними лауреатами також стали: голова Національної спілки письменників України, головний редактор «Української літературної газети» Михайло Сидоржевський (м. Київ); директор видавництва «Високий Замок» Яцек Токарський (Польща, м. Краків); зарубіжні письменники та перекладачі: поет Христо Черняев (Болгарія); перекладач Томаш Вашут (Угорщина); гагаузька письменниця, науковець, перекладач, громадський діяч Федора Арнаут (м. Київ).

_1_14211525024420-3D6Почесну міжнародну відзнаку заснували ще у березні 2011 року. Вона стала можливою завдяки сприянню Національної спілки письменників України і міжнародних громадських організацій, а також Клубу творчої інтелігенції «Оберіг-Чернігів» та Волинського товариства «Світязь». Вона спрямована на розвиток вітчизняного книговидання і підтримки українських письменників, митців, науковців, журналістів, працівників культури та освіти, громадських діячів і меценатів в Україні та за кордоном.
З 1 листопада 2014 р. засновником Літературно-мистецької премії імені Пантелеймона Куліша стала Міжнародна літературно-мистецька Академія України, яка об’єднує відомих письменників, перекладачів, науковців та журналістів із сорока п’яти країн світу.
Серед лауреатів минулих років – Іван Плющ, Василь Голобородько, Віра Вовк, Василь Слапчук, Сергій і Тетяна Дзюби, Євген Баран, Анна Багряна, Петро Сорока, Йосип Струцюк, Кшиштоф Савіцкі, Ееро Балк та інші відомі письменники, науковці, громадські діячі, меценати з України, США, Бразилії, Фінляндії, Болгарії, Чехії, Угорщини, Польщі, Росії та Македонії.
Комітет із нагородження Літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша сформовано в такому складі: Ігор Павлюк – голова журі, письменник, доктор наук із соціальних комунікацій, старший науковий співробітник Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної Академії Наук України, професор кафедри української преси Львівського національного університету імені Івана Франка; Василь Слапчук – письменник, кандидат філологічних наук, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, почесний громадянин Луцька і Волині; Анна Багряна – українська письменниця, лауреат міжнародних літературних премій; Ріта Кіндлерова (Чехія) – перекладач української класики, зокрема романів Оксани Забужко, чеською мовою; Сергій Дзюба – письменник, журналіст, перекладач, президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, лауреат Малої Нобелівської премії та інших міжнародних літературних відзнак в Україні і за кордоном.

Джерело: сайт ОДА.