Участь російських військових у бойових діях на Донбасі необхідно розглядати як військові злочини

14 Січня 2015 11:46

250_photoУкраїні необхідно почати системне кримінальне переслідування у міжнародних судах тих російських військових й так званих «добровольців», які беруть участь в неоголошеній війні на Донбасі, вважає відомий дніпропетровський політолог Владислав Романов. Про це повідомляє  інформагентство «Придніпров’я».

Україна має безліч доказів участі російських військових, а також членів різних парамілітарних утворень в злочинах проти українських громадян. «Нам треба не лише складати списки встановлених учасників цих злочинів, а почати масштабне та невідворотне їх переслідування», вважає політолог.

А Путін як організатор системної кампанії злочинів проти людяності й воєнних злочинів, які зараз вчиняються на сході України, цілком може бути притягнутий до кримінальної відповідальності у Міжнародному кримінальному суді без рішень Ради Безпеки ООН за принципом «відповідальності керівників».

Міжнародний кримінальний суд може вести справи щодо геноцидів, злочинів проти людяності і воєнних злочинів. У 2010 році цей перелік у Статут Міжнародного кримінального суду було розширено – до нього включили злочин агресії. Й хоча суд досі не має юрисдикції щодо нього, варто зробити прецедент, каже Владислав Романов.