Представники делегації ЄС та ООН відвідали Центр допомоги переселенцям

29 Січня 2015 12:02

22c02097e4438bd2f2f3fe4a6a3ab0e1_XLПід час візиту представники делегації зустрілися з керівництвом благодійного фонду «Допомога Дніпра», оглянули умови роботи волонтерів та прийому переселенців, дізналися історії тих, хто залишив рідну домівку через війну. Також вони ознайомилися з механізмом роботи з переселенцями на Дніпропетровщині, який був відпрацьований в регіоні одним із перших в Україні. Про це повідомляє  сайт ОДА. 
Центр допомоги переселенцям «Допомога Дніпра» працює з червня 2014 року. Тут надають гуманітарну допомогу – продукти харчування, засоби особистої гігієни, посуд, постільну білизну, одяг, взуття, дитячі іграшки, медикаменти. У центрі зібрані представники всіх соціальних служб, Міграційної служби, працює кризова психологічна служба, дитячі психологи, медсестра, правозахисники. Переселенці можуть отримати допомогу у відновленні втрачених документів, влаштуванні дитини у садочок або школу тощо.
«У серпні – вересні ми приймали в день 300-350 людей, зараз – 10-15. По телефону до нас на день звертаються понад 100 осіб. Ми чекаємо напливу», – розповіла координатор Центру Ірина Булишева.
Вона наголосила, що такої масової допомоги для переселенців, яку містить гуманітарний вантаж ЄС та ООН, ще не було.
Наразі на Дніпропетровщині, за офіційними даними, знаходиться майже 84 тис переселенців. Для того, щоб забезпечити цим людям всебічну допомогу, в області створено Регіональний координаційний центр при ОДА. До роботи з сім’ями переселенців були залучені районна влада, пенсійний фонд, соціальні служби, центри зайнятості, волонтери тощо.
Завдяки злагодженій роботі на Дніпропетровщині для переселенців надається тимчасове житло, допомога у відновленні втрачених документів, регулярно виплачуються державні компенсації, надається підтримка у навчанні і вихованні дітей в школах та дитячих садочках тощо.
Зокрема, до органів місцевої влади області з питань пенсійного забезпечення звернулося 147 людей з Криму та 50876 – зі східних областей України, з питань соціальних виплат звернулося 85 осіб з Криму та 5445 – з Донбасу. Всі питання вирішені і проведені відповідні виплати.
В даний час влаштовано в дошкільні, шкільні навчальні заклади з Автономної Республіки Крим 146 дітей та 5988 дітей зі східних областей України, у вищі навчальні заклади переведено 2386 студентів, у ПТУ – 140 студентів (100%).
526 людей з АР Крим та 19 276 людей зі східних областей України отримали допомогу в забезпеченні тимчасовим житлом. Самостійно вирішили питання майже 34 тис переселенців. Робота в даному напрямку триває.

Джерело: сайт ОДА