Бережіть жіноче здоров’я.Лікар радить.

10 Лютого 2015 19:59

Фото0491Жінка у п’ятдесят – це, як правило, турботлива матуся, уважна бабуся, вміла господиня, та й ще й встигає на роботу ходити. А чи залишається у неї час для себе, для свого здоров’я? Наприклад, як часто жінка у такому віці повинна відвідувати гінеколога? На це питання відповідає Тетяна Яківна Ламазова, лікар гінеколог – ендокринолог вищої категорії обласного Центру планування сім’ї та репродукції людини, що діє при Дніпропетровському обласному перинатальному центрі, який очолює заслужений лікар України, депутат обласної ради Людмила Падалко.

– Відвідувати гінеколога необхідно, як мінімум, один раз на рік, щоб, як говорять,  жити довго і щасливо, і бути здоровою. Я маю на увазі жінок, у яких не має особливих проблем зі здоров’ям. Якщо ж у жінки діагностуються певні захворювання – бути на прийомі у лікаря необхідно так часто, як вимагає того курс лікування. Потрібно регулярно  проходити профілактичні    огляди.
В Україні середній вік жінок, у яких настає клімакс –  47 – 49 років. Це період, коли жінка зробила кар’єру, займає певну посаду, має життєвий досвід. Діти вже підросли, тож є час подумати про себе, і перш за все – про своє жіноче здоров’я.

На жаль, з настанням клімаксу жінка часто стає дратівливою, у неї раптово змінюється настрій, погіршується пам’ять. Свою справу робить і так званий синдром порожнього сімейного гнізда. Це відчуття створює певне психологічне навантаження. Проблемою є і раннє вдівство. Все навантаження падає на жіночі плечі. Жінка залишається одна зі своїми проблемами.

У цьому віці змінюється і зовнішність жінки – стають глибшими зморшки, ламкими стають нігті та волосся.

Також існують пізні кліматичні симптоми. Вони, можна сказати, тихі, але грізні. В два рази підвищується ризик серцево – судинних захворювань. Також грізне ускладнення –  остеопороз, що може привести до важкої інвалідізації.

Проблеми настання  клімаксу медики всього світу вивчають давно. Лікарі роблять все можливе, щоб допомогти жінці якомога довше зберегти життєві якості. Сучасна медицина надає такі можливості.

При появі вказаних симптомів необхідно відразу звертатися до спеціалістів ( гінеколога, ендокринолога). Лікар призначить замісну гормональну терапію.

Терапія підбирається індивідуально для кожної жінки. Це залежить від віку, загального стану здоров’я, супутніх захворювань. Обов’язковим є і обстеження молочних залоз.

Дуже важливо своєчасно почати лікування. Це дозволить провести профілактику, відстрочити початок важких ускладнень кліматичного періоду, загалом – продовжити на багато років дієздатність жінки, зберегти її соціальну адаптованість, утримати цікавість до життя.

Вибір лікування лікар завжди узгоджує з жінкою.

В обласному Центрі планування сім’ї та репродукції людини завжди раді допомогти кожній жінці. Спеціалісти центру мають великий досвід лікування різноманітних гінекологічних проблем. Кожен, хто небайдужий до свого здоров’я, отримає тут повну консультацію.

Отримати відповіді на запитання щодо того, яку допомогу можна отримати у Центрі,  та записатися на прийом до лікаря можна за телефоном – 713 – 64 – 07.

Лікарі завжди готові допомогти людям, щоб вони не залишалися з хворобою один на один. Багато у цій боротьбі з захворюванням, наголошую, залежить від своєчасного звернення до лікаря.

Існує притча, що жінка дивиться в дзеркало найчастіше в молоді роки, рідше  – в середньому віці, і дуже рідко – в старості. Тож нехай всі жінки якнайдовше спостерігають в дзеркалі себе щасливих і здорових.

Віра Касьянова.