Відкритий мікрофон: «Яка процедура усиновлення дитини?»

27 Лютого 2015 23:10

images (2)Обласна влада відповідає на найгостріші питання жителів Дніпропетровщини. Щопонеділка та щосереди з 15.00 до 15.40 на центральній площі Дніпропетровська працює «відкритий мікрофон». До нього може підійти кожен та поставити своє запитання до обласної влади. Про це повідомляє  сайт ОДА. 

Наразі на питання: «Яка процедура усиновлення дитини?» відповідає головний спеціаліст служби у справах дітей ОДА Анастасія Тищенко.
Процедура така: люди, які виявили бажання усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей за місцем проживання. Збирають відповідний пакет документів, пишуть заяву про те, що вони мають бажання стати на облік як кандидати в усиновлювачі. Після цього їм видається висновок про те, що вони можуть бути кандидатами. Далі підбирається з банку даних дитина. Майбутні батьки їдуть знайомитися з нею, налагоджують контакт. Пишуть заяву в службу у справах дітей за місцем проживання дитини про те, що вони бажають усиновити саме її. В 10-денний строк видається висновок про доцільність усиновлення. Разом з пакетом документів кандидати подають позов до суду про усиновлення цієї дитини. Дитина вважається усиновленою в день набрання законної сили рішення суду про усиновлення.
Іноземне усиновлення проходить тільки через Міністерство соціальної політики України.
Різниця у віці між дитиною та усиновлювачем має бути не менше 15 років. Усиновлювати дитину можна після досягнення повноліття.
Усиновлювачем не може бути недієздатна особа, людина, що зловживає алкогольними або наркотичними речовинами, без постійного місця проживання та постійного заробітку, особа, яка позбавлена батьківських прав, яка раніше вже була усиновлювачем і усиновлення було скасовано, або її позбавили батьківських прав. Також є перелік захворювань, які є перешкодою усиновленню.

Джерело: сайт ОДА